Menu
Statul Major al Forțelor Navale
5 iulie 2021
Comunicat nr. 72
Telefon: 0744 359 518

Activități de diplomație navală în portul Odessa, Ucraina

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat duminică, 4 iulie, la activitățile organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Ucrainene, în portul Odessa. Din partea României, la festivitate au mai fost prezenți diplomați români acreditați în Ucraina, precum și echipajele fregatei „Regina Maria” și corvetei „Contraamiral Horia Macellariu”. Prezent la ceremonie, Președintele Ucrainei, domnul Volodymyr Zelensky, a subliniat importanța dezvoltării cooperării dintre forțele navale partenere pentru întărirea securității în regiunea Mării Negre, în special pe timpul desfășurării activităților comune de instruire, iar a final a salutat echipajele navelor militare acostate în portul Odessa.

Contraamiralul Mihai Panait a vizitat cele două nave militare românești acostate în portul Odessa și a transmis echipajelor mult succes în îndeplinirea obiectivelor exercițiului multinațional „Sea Breeze 21”, la care participă în această perioadă, menționând că vor avea oportunitatea de a demonstra, încă o dată, profesionalismul marinarilor militari români pe durata desfășurării activităților de instruire colective, alături de parteneri.

Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică, asigurând securitatea statelor membre NATO pe flancul estic. În perioada 1-21 iulie, fregata „Regina Maria” face parte din gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) și contribuie la implementarea măsurilor prevăzute în planul de creștere a capacității operaționale a Alianței Nord-Atlantice. Din gruparea SNMG-2 mai fac parte fregata ITS „Virginio Fasan” (Italia), nava-comandant, și fregata TCG „Barbaros” (Turcia).

Prima escală a navelor SNMG-2 are loc în portul Odessa (Ucraina) pentru refacerea capacității de luptă și pentru discutarea detaliilor organizatorice ale exercițiului „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale Ucrainene, în colaborare cu partenerii americani.

Evenimente

BackShare: