Menu
Statul Major al Forțelor Navale
18 septembrie 2021
Comunicat nr. 98
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regina Maria”, misiuni NATO în Marea Mediterană

14-18 septembrie 2021, Marea Mediterană
Corespondență de la fregata „Regina Maria

Au trecut câteva săptămâni de când, la catargul fregatei „Regina Maria”, este arborat drapelul NATO, alături de tricolorul României. Nava deține comanda grupării navale a Operației „Sea Guardian” (OSG) de la începutul lunii septembrie, timp în care a executat, împreună cu nava de patrulare croată HRV „Vukovar”, misiuni de supraveghere a traficului naval în Marea Mediterană.

Pentru unele ambarcațiuni, interogate de ofițerii de cart ai fregatei, conform procedurilor NATO, au fost necesare intervențiile grupei de inspecție și control, care este alcătuită din militari de la bordul fregatei și de la Forțele pentru Operații Speciale. Antrenamentele repetate au dus la întărirea coeziunii și la creșterea capacității de reacție la adresa unor potențiale amenințări asupra securității NATO, în Marea Mediterană.

Întrucât mediul strategic din Mediterana continuă să evolueze, ritmul acțiunilor NATO în această zonă creste. Operația „Sea Guardian”  abordează un spectru larg de provocări de securitate, care se diversifică de la un an la altul. Navele militare contribuie la descurajarea activităților ilegale pe flancul sudic al Alianței și al Uniunii Europene. Prin participarea fregatei „Regina Maria” la această operație NATO din Marea Mediterană, Forțele Navale Române continuă să implementeze măsurile de securitate adoptate la summit-urile NATO, îndeplinind, în mod eficient, toate sarcinile fundamentale stabilite în conceptul strategic: apărare colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.

În programul activităților zilnice, printre interogările navelor civile, planificarea acțiunilor militare, executarea carturilor sau misiunile executate de elicopterul Puma Naval pentru cercetarea ariei de responsabilitate, la bordul fregatei „Regina Maria” misiunea celor 243 de militari de la bordul fregatei „Regina Maria” continuă.

Transmite: lt.cdor. Nicoleta Burlacu;
Foto: sg.maj. Cristian Vlăsceanu

Evenimente

BackShare: