Menu
Statul Major al Forțelor Navale
25 septembrie 2021
Comunicat nr. 105
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Forțele Navale Române și Bulgare

  1. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait a efectuat, în perioada 22-24 septembrie, o vizită oficială în Bulgaria, la Varna, la invitația omologului său bulgar, contraamiralul Kiril Mihaylov.

În contextul bunelor relații bilaterale dintre Forțele Navale Române și cele ale Bulgariei, au fost trecute în revistă activitățile bilaterale desfășurate în domeniul instrucției și al învățământului militar de marină, precum și participările navelor militare din cele două țări la operații și exerciții sub stindardul Alianței Nord Atlantice. Totodată, delegația română a prezentat părții bulgare aspecte referitoare la modernizarea Forțelor Navale Române, capabilitățile navelor din dotarea Marinei Militare și capacitatea României de a asigura prezența în teatrele de operații navale, în conformitate cu angajamentele asumate față de partenerii din NATO și din Uniunea Europeană, în contextul geopolitic existent.

Agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali militari a mai cuprins subiecte privind securitatea maritimă, pe termen lung, în zona Mării Negre, dezvoltarea cooperării în domeniul operațiilor maritime și cel al instruirii marinarilor militari români și bulgari, în perioada următoare, în cadrul exercițiilor pe care cele două forțe navale le organizează, precum „Poseidon”, „Sea Shield”, „Breeze” și ,,Triton”.

Un punct aparte al întâlnirii contraamiralului Mihai Panait cu contraamiralul Kiril Mihaylov l-a constituit analiza stadiului dezvoltării cooperării structurate permanente, sub egida Consiliului Europei, în cadrul proiectelor PESCO (Permanent Structured Cooperation) de interes comun, respectiv proiectul „European Union Network of Diving Centres” (EUNDC), al cărui coordonator este țara noastră, prin Centrul 39 Scafandri, și proiectul „Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package” (DIVEPACK), al cărui coordonator este Bulgaria, prin structurile sale de forțe navale.

Relațiile internaționale ale Forțelor Navale Române au fost dezvoltate, în ultimii ani, prin participarea marinarilor militari la operații, misiuni și exerciții în afara teritoriului național, prin încadrarea unor posturi din comandamentele NATO, UE și ONU cu ofițeri și maiștri militari de marină, precum și prin numeroase vizite oficiale și întâlniri bilaterale ale reprezentanților conducerii Forțelor Navale Române cu omologi din Europa, Asia și America.

Evenimente

BackShare: