Menu
Statul Major al Forțelor Navale
4 noiembrie 2021
Comunicat nr. 124
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regina Maria”, la Exercițiul „Dogu Akdeniz 21”

Fregata „Regina Maria” a făcut o escală în portul Aksaz din Turcia, în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie, pentru refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului. Nava militară românească este integrată, până la sfârșitul lunii noiembrie, în gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterana, pentru consolidarea securității Alianței, pe flancul sudic.

Pe parcursul escalei în baza navală Aksaz, comandantul navei, comandor Adrian Gobjilă, a făcut parte din delegația militară condusă de comandantul grupării navale permanente SNMG-2, contraamiral de flotilă Stefano Russo, și a participat la întrevederile cu reprezentanții autorităților militare din Aksaz, prilej cu care a fost evidențiată creșterea interoperabilității navale dintre statele membre NATO, prin participarea la misiuni și exerciții comune.

Tematica discuțiilor a mai cuprins și subiecte cu privire la desfășurarea exercițiului multinațional de luptă antisubmarin „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în perioada 1 – 12 noiembrie, în estul Mării Mediterane. La ediția din acest an a exercițiului, participă militari din 14 state, două grupări navale NATO, 36 de nave militare, trei submarine, patru nave ale gărzii de coastă din Turcia, 7 aeronave de patrulare maritimă, 12 elicoptere, cinci aparate de zbor fără pilot și o companie de infanterie. Fregata „Regina Maria” și celelalte structuri de forțe participante la exercițiu vor acționa conform unor proceduri operaționale de răspuns la o criză regională majoră, în baza unui scenariu fictiv.

Pentru adaptarea la schimbările continue ale mediului de securitate, Forțele Navale Române au mai participat la Exercițiul multinațional „Dogu Akdeniz” în anii 2006, 2007, 2017 și 2019 cu corveta „Contraamiral Horia Macellariu” și fregata „Regele Ferdinand”, aspecte care contribuie la creșterea nivelului de operativitate şi la consolidarea capacității de reacție militară în situații de criză, în cadru aliat.

Evenimente

BackShare: