Menu
Statul Major al Forțelor Navale
16 decembrie 2021
Comunicat nr. 136
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Prezență militară franceză în portul Constanța

Fregata franceză „Auvergne” (D-654) a acostat joi, 16 decembrie, în portul Constanța, unde va rămâne până luni, 20 decembrie. Pe timpul escalei, sunt planificate activități de scufundare de antrenament, în acvatoriul portuar, executate de echipe mixte de scafandri militari români și francezi.

Totodată, în perioada escalei navei militare franceze în țara noastră, comandantul Flotei Franceze din Marea Mediterană, viceamiralul Gilles Boidevezi, efectuează o vizită oficială în România, pe parcursul căreia este planificată o întâlnire cu șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, iar agenda discuțiilor cuprinde subiecte legate de situația de securitate din zona Mării Negre, despre dezvoltarea activităților bilaterale în cadrul grupărilor navale permanente ale NATO din Marea Neagră și din Marea Mediterana, precum și în domeniile instruirii, învățământului militar de marină și al scafandreriei.

După plecarea din portul Constanța, fregata franceză „Auvergne” va executa un exercițiu de luptă împotriva amenințărilor maritime și aeriene, împreună cu fregata „Regina Maria” și aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române.

Vizita comandantului Flotei Militare Franceze din Marea Mediterană și a fregatei multi-rol „Auvergne” (D-654) în țara noastră asigură un caracter ascendent al relațiilor militare de cooperare bilaterală în domeniul naval, precum și la consolidarea parteneriatului strategic existent între România și Franța.

De asemenea, colaborarea dintre Forțele Navale Române și Marina Militară Franceză este dezvoltată și prin intermediul proiectului „European Union Network of Diving Centers” (EUNDC), care este coordonat de România, prin Centrul 39 Scafandri, și care face parte din domeniul proiectelor Uniunii Europene de cooperare structurată permanentă în domeniul politicii de securitate și apărare (PESCO). Obiectivul principal al proiectului EUNDC îl reprezintă interconectarea centrelor de scafandri din statele UE, pentru standardizarea instruirii, antrenării și certificării scafandrilor din Uniunea Europeană. La acest proiect, coordonat de specialiști din Forțele Navale Române, participă Bulgaria, Franța și România, iar Germania și Spania au statut de observatori.

Evenimente

BackShare: