Menu
Statul Major al Forțelor Navale
31 mai 2022
Comunicat nr. 52
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Nava-școală „Mircea”, Ambasador al României Sustenabile

La bordul navei-școală „Mircea” s-a organizat, marți, 31 mai, un eveniment în cadrul căruia navei-şcoală „Mircea” i-a fost acordat titlul onorific de  „Ambasador al României Sustenabile”. Această titulatură vine ca o completare a vocației de diplomație navală pe care „Mircea” o îndeplinește în prezent, în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare durabilă, încheiat între Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Asociația „Ivan Patzaichin” – Mila 23 și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor menționate anterior, ministrul apărării naționale, șeful Statului Major al Apărării și șeful Statului Major al Forțelor Navale, invitați și elevi și studenți ai instituțiilor de învățământ militar și civil.

Festivitatea a început cu întâmpinarea oficialităților la bordul navei și acordarea navei-școală „Mircea” a titlului de „Ambasador al României Sustenabile”, după care oficialitățile și elevii prezenți au vizitat nava.

În discursul său, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu a subliniat faptul că „acest parteneriat are ca obiectiv promovarea valorilor naţionale, educarea viitorilor navigatori şi conştientizarea cetăţenilor români sau străini care ajung la bordul navei, în timpul escalelor pe care le face în porturile lumii, despre înţelegerea mecanismelor prin care dezvoltarea durabilă este benefică, nu doar pentru mediu şi populaţie, ci şi pentru economie. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că bricul „Mircea” este un real ambasador al Forţelor Navale şi al poporului român în lume. Nava-școală „Mircea” nu este doar o şcoală a cunoştinţelor  marinăreşti, ci şi un bastion al călirii caracterelor, al încrederii şi solidarităţii celor care l-au servit de-a lungul timpului.”

     ***

Nava-școală „Mircea” a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, continuând tradițiile unei alte nave legendare, bricul care a navigat sub același nume vreme de peste 60 ani, la finalul secolului XIX, până la predarea misiunii de pregătire a cadeților către actuala navă-școală a marinei militare române.

Construită la Hamburg, noua navă-școală intra în serviciul Marinei Regale Române la 17 mai 1939.  Timp de 83 de ani, Mircea  a făcut dovada excelentelor sale calități nautice, fiind casă și școală pentru zeci de generaţii de ucenici-marinari, pe care i-a ajutat să devină profesioniști destoinici, care au navigat cu succes pe mările şi oceanele lumii, înfruntând cu curaj  capriciile acestora. Echipajele şi cadeţii, care s-au instruit pe nava-școală „Mircea”, au privit de fiecare dată, cu emoţie şi mândrie, steagul scump al patriei noastre fluturând la catargul navei și s-au întors, cu emoție și respect, de fiecare dată la bordul acestei nave.

Evenimente

BackShare: