Menu
Statul Major al Forțelor Navale
31 mai 2022
Comunicat nr. 53
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

O jumătate de veac de existenţă

La sediul Brigăzii 243 Radioelectronice şi Observare „Callatis” a avut loc marți, 31 mai, festivitatea aniversară prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea unităţii.
Cu această ocazie, Drapelul de luptă al unității a fost decorat cu „Emplema de Onoare a Statului Major al Apărării” și cu „Emblema de Onoare a Comunicațiilor și Informaticii”.
În mesajul său, șeful Statului Major al Forțelor Navale,contraamiral Mihai Panait, a subliniat importanța acestei unități, precum și necesitatea, locul și rolul acesteia în cadrul Ministerului Apărării Naționale, în vederea atingerii obiectivelor și exigențelor impuse de condițiile actuale.
Brigada 243 Radioelectronică şi Observare „Callatis” este o structură specializată în domeniul ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), fundamentală, atât pentru Forţele Navale Române, cât şi pentru celelalte structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, în scopul avertizării timpurii şi asigurării protecţiei forţei.
La festivitatea aniversară, prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea unităţii, au participat ministrul Apărării Naționale, domnul Vasile Dîncu, șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, comandanți ai marilor unități din garnizoana Constanța, reprezentanți ai autorităților locale precum și alți invitați.
      
La data de 1 iunie 1972, prin ordinul şefului Marelui Stat Major, s-a înfiinţat Centrul Radioelectronic şi Observare, dislocat în garnizoana Constanţa şi subordonat Comandamentului Marinei Militare.
La 1 iunie 1992, în conformitate cu noile standarde ale evoluţiei sistemului militar şi ca urmare a creşterii ponderii importanţei misiunilor marii unităţi, Centrul Radioelectronic şiObservare s-a transformat în Brigada Radioelectronică şi Observare. La data de 14 august 1995, în baza avizului Comisiei de Heraldică şi Denumiri a Ministerului Apărării Naţionale, s-a acordat denumirea onorifică „Callatis“ Brigăzii Radioelectronică şi Observare, iar prin Decretul Prezidenţial 299 / 1995 acesteia i s-a acordat Drapelul de Luptă. În conformitate cu Planul Cadru privind desfăşurarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României, la data de 1 octombrie 2001, Brigada Radioelectronică şi Observare a fost transformată în Centrul Radioelectronic şi Observare (CREO).
La data de 4 iulie 2002, prin Decretul Prezidenţial nr. 608, Centrului Radioelectronic şi Observare, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Având în vedere necesitatea modernizării şi perfecţionării mijloacelor şi metodelor de lucru precum şi necesitatea implementării standardelor euro-atlantice în activitatea de supraveghere a frontierei de stat a României, CREO a fost implicat, începând cu anul 2007, în realizarea Sistemului integrat pentru securitatea frontierei de stat (SCOMAR), sistem care reprezintă principalul instrument de exercitare a managementului integrat al frontierei de stat a României.
La data de 1 iulie 2017, Centrul Radioelectronic şi Observare Callatis s-a transformat în Brigada Radioelectronică şi Observare Callatis (BREO).

Evenimente

BackShare: