Menu
Statul Major al Forțelor Navale
12 iulie 2022
Comunicat nr. 68
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Intervenția scafandrilor militari pentru neutralizarea unei lovituri vechi de artilerie, găsită în zona litoralului românesc

O echipă formată din cinci scafandri de luptă EOD, specializați în lucrul cu explozivii, a executat luni, 11 iulie, o misiune de neutralizare a unei lovituri vechi de artilerie, care se afla pe fundul mării, într-un raion travers Eforie Nord, la aproximativ 200 de metri distanță de țărmul românesc.

Intervenția scafandrilor militari, cu două ambarcațiuni rapide, s-a realizat în urma informării primite din partea scafandrilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care au descoperit obiectul suspect, în timpul unor scufundări de antrenament.

Scafandrii militari aflați în Serviciul de Luptă Permanent al Forțelor Navale au plecat, în jurul orei 15.50, din portul militar Constanța și s-au deplasat la fața locului pentru executarea misiunii specifice.

În urma verificării efectuate, scafandrii EOD au constatat că obiectul se afla la 5 m adâncime, era un proiectil calibru 76 mm și avea depuneri pietrificate de scoici, neputând estima perioada în care a fost utilizat. Operatorii militari au utilizat procedurile operaționale standard de neutralizare prin distrugere a dispozitivului, pentru a eliminarea pericolului, într-un raion de siguranță din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Intervenția s-a încheiat în seara zilei de 11 iulie, în jurul orei 18.30.

Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă

Evenimente

BackShare: