Menu
Statul Major al Forțelor Navale
28 iulie 2022
Comunicat nr. 74
Telefon: 0744 359 518

Ziua Imnului Național, marcată de Forțele Navale Române

Marinarii militari vor participa vineri, 29 iulie, la ceremonii militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Național, în garnizoanele Forțelor Navale Române. Activitățile se vor desfășura la Constanța, în Piața Ovidiu, de la ora 11.00, la Brăila, în Piața Independenței, ora 09.00, la Tulcea, în Piața Tricolorului, ora 09.00, iar la Mangalia și Babadag, la bordul navelor și în unitățile militare, începând cu ora 08.00.

La Cercul Militar Mangalia, în Sala Coloanelor, începând cu ora 09.30, va avea loc un simpozion dedicat Zilei Imnului Național, la care participă personal militar și civil, în rezervă și retragere, veretani de război și invitați.

De asemenea, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale vor participa, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară organizată la București, în Piața Tricolorului.

La ceremoniile militare vor mai fi prezenți militari în rezervă și în retragere, veterani de război, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, precum și ai altor instituții publice.  

****

Simbol al unității Revoluției Române de la 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, la data de 29 iulie 1848.

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul și în al Doilea Război Mondial, precum și în zilele imediat următoare actului de la 23 august 1944, atunci când România s-a desprins din alianța cu Germania, alăturându-se Aliaților.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste, la 30 decembrie 1947, atunci când Regele Mihai I a abdicat, „Deșteaptă-te, române!”, precum și alte marșuri și cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare.

Din anii ’70, melodia a putut fi din nou cântată, dar cu versurile originale modificate.

După Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te, române!” a fost ales Imnul Național al României, fiind consfințit prin Constituția din anul 1991.

Evenimente

BackShare: