Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 noiembrie 2022
Comunicat nr. 120
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Întâlnirea anuală a șefului Forțelor Navale cu atașații militari străini acreditați în România

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a primit marți, 22 noiembrie, vizita anuală a atașaților militari străini acreditați în țara noastră. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate obiectivele Forțelor Navale Române, pe termen scurt și mediu, structura organizatorică, operațiile, misiunile principale și exercițiile la care marinarii militari români au participat, activitățile de instruire bilaterale pe care Forțele Navale Române le desfășoară împreună cu alte forțe navale partenere din Marea Neagră și din Marea Mediterana, precum și contribuția Forțelor Navale Române la asigurarea securității aliate în Regiunea Mării Negre, pe fondul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul întrevederii a cuprins subiecte referitoare la pericolul generat de minele marine aflate în derivă în partea de vest a Mării Negre, precum și la proiectele de modernizare a Forțelor Navale Române. „Încă din luna februarie anul acesta, după atacarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă, Forțele Navale Române și-au redimensionat toate activitățile planificate și au asigurat, 24 de ore din 24, o prezență navală constantă în zona noastră de responsabilitate, pe mare și la gurile Dunării. Până acum, mai mult de 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, trei de Forțele Navale Române, patru de Turcia, două de Bulgaria și celelalte de Ucraina.

De asemenea, prin Direcția Hidrografică Maritimă, autoritate națională în domeniu, au fost emise avize pentru navigatori, prin care se recomandă anumite rute de navigație pentru navele comerciale care transportă cereale și alte mărfuri, din porturile ucrainene spre strâmtorile turcești. Până acum, peste 900 de nave comerciale au tranzitat zona noastră de responsabilitate din Marea Neagră, de la nord la sud și de la sud la nord, de la începutul lunii august, pe coridorul de tranzit dintre porturile Ucrainene și Istanbul”, a afirmat contraamiralul Mihai Panait.

Despre proiectele de modernizare a Forțelor Navale Române, șeful Statului Major al Forțelor Navale a subliniat faptul că bugetul alocat Forțelor Navale în ultimii ani a permis derularea unor programe importante de reparații și modernizări la mai multe tipuri de nave maritime din compunerea Flotei și de nave fluviale din dotarea Flotilei Fluviale, precum și desfășurarea unor programe de achiziție de tehnică nouă, dintre care le-a menționat pe cele pentru Centrul de Scafandri, Regimentul 307 Infanterie Marină, Grupul de Elicoptere și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

La finalul întâlnirii, contraamiralul Mihai Panait le-a urat oficialilor militari străini mult succes în activitatea pe care o vor desfășura, pe timpul mandatului, în țara noastră, și i-a asigurat de deschiderea Forțelor Navale Române către dialog, pentru identificarea celor mai bune soluții, în vederea dezvoltării relațiilor militare din domeniul naval dintre țara noastră și statele pe care aceștia le reprezintă.

 

Evenimente

BackShare: