Menu
Statul Major al Forțelor Navale
17 februarie 2023
Comunicat nr. 11
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Forțele Navale Române la Exercițiul naval pakistanez „Aman 23”

Forțele Navale Române au fost prezente, în calitate de observator, la cea de-a VIII-a ediție a Exercițiului multinațional „Aman 23”, organizat de Forțele Navale Pakistaneze, în perioada 10-14 februarie, în Marea Arabiei și portul Karachi din Pakistan. Cei doi ofițeri care au reprezentat țara noastră la unul dintre cele mai mari exerciții multinaționale din regiunea Oceanului Indian au fost comandorul Ciprian Mandachi, șeful oficiului Instruire și doctrină al Satului Major al Forțelor Navale, și comandorul Marian Ioan, șeful de Stat Major al Comandamentului Flotei.

La Exercițiul „Aman 23” au fost prezente 50 de țări, cu zeci de nave și aeronave de luptă, forțe pentru operațiuni speciale, pușcași marini și un număr mare de observatori străini. Obiectivele principale ale exercițiului au fost dezvoltarea cooperării dintre navale participante pentru a contracara provocările actuale de securitate maritimă, precum și îmbunătățirea interoperabilității dintre marinele regionale și partenere la diferite niveluri de dezvoltate tehnologică.

În paralel cu „Aman 23”, marina pakistaneză a organizat prima expoziție și conferință maritimă internațională din Pakistan, în cadrul căreia a fost prezentat potențialul sectorului maritim al Pakistanului, atrăgând atenția asupra contribuției pe care industria maritimă ar putea să o aducă la dezvoltarea economiei.

Exercițiul a cuprins două faze, una în portul Karachi, în perioada 10-12 februarie, și una pe mare între 13 și 14 februarie, în cadrul căreia au fost exersate proceduri împotriva amenințărilor convenționale și neconvenționale. Deviza Exercițiului „Aman 23” este „Împreună pentru pace”, iar acesta joacă un rol important pentru formarea unei strategii comune a marinelor participante, pentru a dezvolta o abordare unitară a asigurării securității maritime regionale.

Evenimente

BackShare: