Menu
Statul Major al Forțelor Navale
3 mai 2023
Comunicat nr. 26
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Flotila 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu” are un nou comandant

În prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait și a comandantului Flotei, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, s-a desfășurat ceremonia militară de predare - primire a comenzii și a drapelului de luptă ale Flotilei 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”, miercuri, 03 mai 2023, în Portul Militar Constanța.

 Contraamiralul de flotilă Marinică Mustățea a predat conducerea unității și drapelul de luptă comandorului Vasile-Ciprian Mandachi, după o perioadă de 17 ani în care și-a desfășurat activitatea la bordul fregatei „Regele Ferdinand” și în Comandamentul Flotilei 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”.

Comandorul Vasile-Ciprian Mandachi este absolvent al Academiei Navale ,,Mircea cel Bătrân”, promoția 1996. Prima funcție îndeplinită a fost cea de comandant de Unitate de Luptă Arme Sub Apă la vânătorul de submarine 2 din Divizionul 50 Nave Antisubmarin. Funcția a îndeplinit-o până în anul 2000, când a fost numit Ofițer specialist cu lupta antisubmarin în Statul Major al unității. În anul 2004, a fost numit Ofițer principal cu acțiunile de luptă antisubmarin la Fregata „Regina Maria”, în primul echipaj al navei cu care aparticipat la programul de instruire și de preluare a navei din Marea Britanie, precum și la aducerea acesteia în țară.

După absolvirea masteratului de comandă la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București, în anul 2014, a ocupat funcția de comandant al Corvetei 263 „Viceamiral Eugeniu Roșca”, iar în perioada februarie-noiembrie 2015, a îndeplinit funcția de șef al Biroului Operații, la Comandamentul Flotei, după care a fost numit Locțiitor al comandantului și, ulterior, în luna august 2017, comandant al Divizionului 146 Nave Minare Deminare.

În perioada 2021-2023, a îndeplinit atribuțiile funcției de șef Serviciu Instrucție și Doctrină Statul Major al Forțelor Navale, iar în luna aprilie 2023 a fost împuternicit comandant al Flotilei 56 Fregate ,,Contraamiral Horia Macellariu”.

De-a lungul carierei sale, comandorul Mandachi a participat la peste 30 de exerciții NATO, exerciții bilaterale și inițiative regionale precum Cooperative Partener, Sea Breeze, Breeze, Black Sea Partenership, Strong Resolve, Rescue Eagle, Cooperative Poseidon, BLACKSEAFOR, Niiris, Mavi Balina, Dogu Akdeniz, Sea Shiled, EP MCM Dive, SNMG2, iar în anii 2006 și 2007, a fost dislocat în teatrul de operații din Marea Mediterană, la bordul fregatelor „Regina Maria”, respectiv „Regele Ferdinand”, în cadrul Operaței „Active Endeavour”.

Evenimente

BackShare: