Menu
Statul Major al Forțelor Navale
14 august 2023
Comunicat nr. 72
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Misiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc

Forțele Navele Române au executat luni, 14 august, misiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, ca urmare a informării primite, în jurul orei 10.00, de la ISU Dobrogea, cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costinești și la existența unei mine aflate în derivă, în zona digului de larg al Portului Mangalia.

Scafandrii EOD și o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea țărmului de la Costinești, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate in derivă.

Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13.00, misiuni conjugate de cercetare maritimă și aeriană, în spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spațiul monitorizat.

Misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forțelor Navale Române vor continua. De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forțele Navale Române și-au adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul național de apărare, cu atribuții în domeniu, precum și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică.

BackShare: