Menu
Statul Major al Forțelor Navale
26 februarie 2024
Comunicat nr. 11
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, 128 de ani de tradiție și profesionalism

Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, una dintre cele mai importante componente ale Forțelor Navale Române și una dintre cele mai reprezentative instituții pentru Armata României și județul Constanța, a marcat luni, 26 februarie, 128 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, structură pe ale cărei tradiții le continuă în prezent.

De-a lungul timpului, Flota a parcurs ample transformări, îndeplinindu-și cu succes rolul de furnizor de securitate regională și de promovare a intereselor naționale. Prin participarea, an de an, la misiuni naționale și internaționale, a îndeplinit cu succes obiectivele Forțelor Navale, asumate de România în cadrul NATO și UE, contribuind totodată la dezvoltarea relațiilor de colaborare cu țările riverane Mării Negre.

În anul 2023, Comandamentul Flotei a scris o nouă filă de istorie, prin intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, la data 27 septembrie, a vânătorului M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, preluat de la Marina Regală Britanică, urmând ca în anul 2024, să sosească în țară și ce de-al doilea vânător de mine, M 271 „Căpitan Constantin Dumitrescu”. Prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu cele două vânătoare de mine, alături de celelalte capabilități militare, România contribuie la executarea misiunilor specifice din zona de responsabilitate, pentru a consolida mediul de securitate din regiunea Mării Negre.

În prezent, Flota este alcătuită din structuri mobile și flexibile, capabile să execute toată gama de misiuni încredințate. Totodată, Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” este cea mai importantă mare unitate pe plan local, deținând și comenduirea garnizoanei Constanța, și cooperează cu structurile celorlalte categorii de forțe, în vederea relaționării permanente cu autoritățile locale și societatea civilă.

Cu ocazia sărbătoririi a celor 128 de ani de la înființare, personalul Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” a desfășurat o serie de manifestări culturale și sportive. Astfel, luni, 26 februarie, la Centrul de Conferințe al Forțelor Navale, a avut loc premierea personalului militar și civil care s-a remarcat prin obținerea de rezultate deosebite, precum și premierea câștigătorilor din cadrul competiției sportive ,,Cupa Flotei 2024”.

La activitate, au participat comandantul Flotei, contraamiral Cornel-Eugen Cojocaru, oficialități ale administrației locale, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Forțelor Navale, comandanți de mari unități și unități din garnizoana Constanța, foști comandanți ai Flotei, precum și personalul comandamentului.

 ***

La data de 26 februarie 1896, Regele Carol I a hotărât, prin Decret Regal, înființarea Diviziei de Mare și a Diviziei de Dunăre, dând o nouă organizare Flotilei Regale. În actul de naștere al Diviziei de Mare, s-a stabilit reședința acesteia la Constanța, iar primul comandant al diviziei a fost numit colonelul Vasile Urseanu, denumire onorifică purtată în prezent cu cinste de către Comandamentul Flotei.

Actualul Comandament al Flotei are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere și un divizion de rachete de coastă, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Evenimente

BackShare: