Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 martie 2024
Comunicat nr. 16
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

128 de ani de tradiții militare ale Flotilei Fluviale

Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a marcat vineri, 29 martie, 128 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre, structură ale cărei tradiții le continuă în prezent.

Cu ocazia sărbătoririi celor 128 de ani de la înființare, personalul Flotilei Fluviale a participat la o serie de activități sportive. Astfel, vineri, 29 martie, la sediul comandamentului a avut loc premierea personalului militar și civil, care s-a remarcat prin obținerea de rezultate deosebite, precum și premierea câștigătorilor din cadrul competiției sportive ,,Cupa Flotilei Fluviale 2024”.

La activitate, au participat comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, oficialități ale administrației locale, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Forțelor Navale, comandanți de mari unități și unități din garnizoana Brăila, foști comandanți ai Flotilei Fluviale, precum și personalul comandamentului.

Flotila Fluvială este alcătuită din structuri capabile să execute toată gama de activități încredințate, cu scopul apărării comunicațiilor fluviale și menținerii libertății de navigație, iar misiunile, exercițiile și activitățile de instruire, pe care le desfășoară pe Dunăre și în Delta Dunării, demonstrează contribuția constistenă la consolidarea nivelului de securitate colectivă în zona de responsabilitate. Totodată, Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” este cea mai importantă mare unitate pe plan local, deținând și comenduirea garnizoanei Brăila, care cooperează permanent cu structurile celorlalte categorii de forțe.

*** 

La data de 1 aprilie 1896, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofițerilor Flotilei pe corpuri și servicii în anul 1896-1897”, prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre, cu responsabilități în transportul trupelor și menținerea libertății de navigație pe Dunăre, ca o măsură esențială pentru apărarea independenței statului român.

Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” are în subordine două unități de nave, respectiv Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” și Divizionul 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, precum și Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, pentru desfășurarea de acțiuni amfibii și aeropurtate, în raioanele costiere, lagunare și de deltă din nordul Dobrogei.

Comandamentul Flotilei Fluviale a preluat tradițiile istorice ale Diviziei de Dunăre și, în anul 2016, a primit denumirea onorifică „Mihail Kogălniceanu”, iar data de 01.04.1986, data la care a intrat în vigoare statul de organizare al Diviziei de Dunăre, a devenit zi aniversară.

BackShare: