Menu
Statul Major al Forțelor Navale
19 iunie 2024
Comunicat nr. 41
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

România preia pentru șase luni comanda unei grupări navale NATO

Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” va pleca joi, 20 iunie, din Portul militar Constanța în Marea Mediterană pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two).

În cadrul unei ceremonii militare care va fi organizată vineri, 28 iunie, la Salamis, în Grecia, comanda SNMCMG-2 va fi preluată de România, pentru a doua oară în patru ani.

Forțele Navale Române vor asigura pentru o perioadă de șase luni comanda grupării navale prin comandorul Sebastian Barote, locțiitorul comandantului Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, care va exercita această responsabilitate la bordul Puitorului de mine și plase 274, alături de Statul Major al Grupării format din alți nouă militari români și trei ofițeri din forțe navale partenere.

În perioada iulie - decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice.

Prin participarea la această misiune, Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentului țării noastre față de securitatea regională și consolidează colaborarea internațională în vederea menținerii stabilității în zona Mării Mediterane.

Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români și străini, iar pentru următoarele șase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania și Turcia.

***

Jurnaliștii interesați să asiste joi, 20 iunie, ora 10.30, în Portul militar Constanța, la ceremonia de plecare a Puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” în Marea Mediterană, pentru preluarea comenzii grupării navale permanente NATO SNMCMG-2, sunt rugați să transmită solicitările de acreditare și datele personale pentru facilitarea accesului (nume, prenume, serie și număr C.I., număr de telefon și număr de înmatriculare auto) până miercuri, 19 iunie, ora 16.00, pe adresa de e-mail flotarelatiipublice@navy.ro. Accesul în Portul militar Constanța se va efectua în intervalul orar 09.45-10.15.

Persoane de contact: căpitan Gabriela Nohai, mobil 0773 955 776, și locotenent Alexandru Turturică, mobil 0724 820 002.

Evenimente

BackShare: