Menu
Statul Major al Forțelor Navale
1 iulie 2024
Comunicat nr. 53
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Forțele Navale din Bulgaria, România și Turcia cooperează pentru lupta împotriva minelor din Marea Neagră

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.

Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată pentru următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY,  cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și dragorul maritim românesc.

Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.

***

La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.

Link video: https://www.transfernow.net/dl/20240701NNNgCvew/7HCmsNC5

Evenimente

BackShare: