Menu
Statul Major al Forțelor Navale
4 iulie 2024
Comunicat nr. 54
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Forțele Navale Române participă la Exercițiul multinațional BREEZE 24

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat joi, 4 iulie, din Portul militar Constanța, pentru a participa, în perioada 4-15 iulie, la Exercițiul multinațional BREEZE 24, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Exercițiul se desfășoară în Portul Burgas, în apele teritoriale ale Bulgariei, respectiv în apele internaționale ale Mării Negre, și reunește militari din Albania, Belgia, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite ale Americii și Turcia.

La exercițiul BREEZE 24 iau parte și navele din compunerea grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea TG (Mine Counter-Measures Black Sea Task Group), printre care se numără și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” cu un echipaj la bord format din 74 militari. MCM Black Sea TG, format din nave din Bulgaria, România și Turcia, a fost activat luni, 1 iulie, la Istanbul, și are ca misiune principală menținerea în siguranță a traficului maritim în Marea Neagră prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și operații conexe de căutare și salvare pe mare.

Scopul principal al Exercițiului multinațional BREEZE 24 este de a consolida cooperarea și securitatea maritimă în regiunea Mării Negre, precum și de a crește nivelul interoperabilității și capacității de reacție rapidă a forțelor participante. 

Fregata „Regele Ferdinand”, comandată de comandorul Florian Tudorașcu, are la bord un echipaj format din 240 de militari și va executa, alături de partenerii străini, proceduri de luptă la suprafață, antiaeriană, antisubmarin și de interdicție maritimă.

Evenimente

BackShare: