Menu

Comandantul Divizionului 146 Nave Minare Deminare

Comandor
Ciprian Mandachi

S-a născut la data de 28 aprilie 1971, în orașul Negrești județul Vaslui. A absolvit, în anul 1989, Liceul Nr. 1 din Negrești, județul Vaslui, iar în anul 1996, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, Secția Arme sub Apă. Prima funcție îndeplinită a fost cea de comandant de Unitate de Luptă Arme Sub Apă la vânătorul de submarine 2 din Divizionul 50 Nave Antisubmarin. Funcția a îndeplinit-o până în anul 2000, când a fost numit în funcția de Ofițer specialist cu lupta antisubmarin în statul major al unității. În anul 2004, a fost numit în funcția de Ofițer principal cu acțiunile de luptă antisubmarin la Fregata „Regina Maria”, făcând parte din primul echipaj al navei și participând la întreg programul de instruire și preluare a navei din Marea Britanie, precum și la aducerea acesteia în țară.
În anul 2008, a fost admis pentru a urma studiile masterale de Conducere Interarme Forțe Navale în domeniul Științe Militare și Informații, la Universitatea Națională de Aparare „Carol I” din București. După absolvirea masteratului, în perioada 2010-2014, a ocupat funcția de comandant al Corvetei 263 „Viceamiral Eugeniu Roșca”, iar în perioada februarie-noiembrie 2015, a îndeplinit funcția de șef al Serviciului operații, la Comandamentul Flotei. De la sfârșitul anului 2015 până în august 2017, a îndeplinit funcția de Locțiitor al Comandantului Divizionului 50 Corvete. A fost numit, în data de 15 august 2017, în funcția de comandant al Divizionului 146 Nave Minare Deminare.
Pe parcursul carierei, și-a dezvoltat pregătirea profesională, absolvind următoarele cursuri: Curs avansat „Folosirea în luptă a navei”, Curs intensiv de perfecționare în cunoașterea limbii ruse, Curs avansat de învățare a limbii engleze, Curs de radiocomunicații Navale–Terminologie NATO, Curs de planificare operaționala și de apărare (DOPC) la Netherlands Defence College, Olanda, NATO Staff Orientation Course-NATO School, Oberammergau, Germania, Cursul ADL Introduction to NATO la UNAp.
În perioada 2004-2005, în cadrul Programului de pregătire cu echipajele care încadrează fregatele tip 22, a absolvit cu succes următoarele cursuri în Marea Britanie: International Principal Warfare Officer Course la Maritime Warfare School HMS Coolingwood, International Anti Submarine Warfare Course la Maritime Warfare School HMS Coolingwood, Sea Safety Course la Triumph NBCD School, HMS Raleigh.
Din anul 2010, a fost atestat de către Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare ca Instructor pe proceduri de Comandă și Control la bordul navelor și ca Instructor pe proceduri de luptă antisubmarin. A împărtășit din cunoștințele sale, activând, în perioada 2010-2017, ca Instructor asociat (Proceduri Tactice Navale ASW, AAW, ASUW și Planificare Operații Navale) la Școala de Aplicație a Forțelor Navale, pentru Cursul de Bază și Cursul Avansat, organizate de această instituție pentru tinerii ofițeri de marină.
În semn de apreciere pentru faptele deosebite săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare, precum și pentru profesionalismul și responsabilitatea dovedite în activitatea desfășurată, i s-au conferit următoarele distincții: Emblema de Onoare a Statului Major General în anul 2007, Emblema de Onoare a Forțelor Navale în anul 2013, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene în anul 2018, Medalia Articolului 5 NATO în anul 2006 și Semnul Onorific în Serviciul Patriei XV.

De-a lungul carierei, a participat la peste 30 de exerciții NATO, NATO-PfP, exerciții bilaterale și inițiative regionale precum: Cooperative Partener, ASW Livex, Sea Breeze, Breeze, Black Sea Parteneship, Strong Resolve, Rescue Eagle, Cooperative Poseidon, BLACSEAFOR, Niriis, Mavi Balina, Dogu Akdeniz, Sea Shiled, EP MCM Dive, SNMG2, etc.

De asemenea, în anii 2006 și 2007, a fost dislocat în teatrul de operații la bordul fregatelor „Regina Maria”, respectiv „Regele Ferdinand”, în cadrul Operaței „Active Endeavour”, în sprijinul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Din anul 2018, este veteran al Teatrelor de Operații.

Vorbește fluent limba engleză.
Este căsătorit cu Erghiul și au împreună un băiat, Lucas Marian.