Menu

Comandantul Centrului de Instruire, Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forţelor Navale

Comandor
Comandor Valentin MAXIM

Comandorul Valentin MAXIM s-a născut la data de 01 iunie 1973 în localitatea Medgidia, judeţul Constanţa.

După absolvirea Liceului industrial nr.2 din Medgidia, în perioada 1991-1996 urmează cursurile Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară. La absolvirea Academiei de Marină este numit în funcţia de comandant pluton tunuri artilerie de coastă la Bateria 1Cap Midia a Divizionului 545 Artilerie de Coastă. Ulterior fiind promovat în funţia de ofiţer 3 (cu asigurarea tehnică şi muniţii) la locţiitorul tehnic al comandantului din cadrul Divizionului 545 Artilerie de Coastă. Începând cu anul 2001 până în anul 2010, a activat pe rând ca şef secţie muniţii, şef de stat major şi apoi şef sector depozitare şi locţiitor al comandantului la Depozitul 340 Mixt al Statului Major al Forţelor Navale.

Perfecţionarea profesională a debutat cu un curs avansat “Folosirea în luptă a navei (grupului de nave-similar)” în anul 2001 în cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”. În perioada 2004-2006 urmează “Masteratul Spaţiului Public European” la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Administraţie Publică, Bucureşti. În anul 2006 urmează Cursul “Managementul sistemului logic” la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, iar în anul 2008 a urmat cursul post universitar de conducere “Theatre Logistic Studies”- Logistica Teotrelor de Operaţii la UES Army Logistic Management College, Virginia-USA.

Între anii 2010-2012, a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Secţiei 330 Logistică a Statului Major al Forţelor Navale. Începân cu anul 2012 îndeplineşte mai multe funcţii în cadrul Centrului de instruire, simulare şi evaluare până în anul 2015. În această perioadă continuă pregătirea profesională urmând în anul 2014 Cursul de specializare în domeniul lecţiilor învăţate în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”.

Începând cu anul 2015, a încadrat o funcţie de ofiţer de stat major planificare logistică în cadrul comamdamentului aliat NATO JFC Brunssum Olanda. A participat la multiple misiuni sub comanda NATO pentru implementarea şi dezvoltarea planurilor de răspuns gradual ca ofiţer reponsabil de proiect, a executat misiuni de pregătire ca instructor la Şcoala NATO de la Oberamergau şi în Afganistan. Pentru misiunile şi obiectivele îndeplinite în cadrul NATO a fors recompensat de comandantul forţelor aliate SACEUR cu Recognition Award în anul 2018.

În perioada 2015-2019, continuă perfecţionarea profesională, urmând Cursul “Movement and Logistics Planning Operaţional” la NATO School Oberamergau-Germania şi Cursul “NATO Comprehensive Operations Planning Course” la NATO School Oberamergau-Germania

La terminarea mandatului la NATO în august 2019 a fost numit locţiitor la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, iar din august 2021 a fost împuternicit comandant al structurii reorganizate la data de 01.11.2021 ca Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare şi Jocuri de Război al Forţelor Navale. În anul 2019 urmează cursul Post Universitar de conducere “Managementul Resurselor de Apărare” la Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, iar în anul 2021 absolvă Masterul în Conducere Interarme Forţe Navale la Facultate de comandă şi stat major din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. În anul 2021 este certificat ca evaluator NATO - capabilităţi operaţionale - în urma participării la cursul Mareval organizat de NATO.

În semn de apreciere pentru profesionalismul dovedit şi pentru rezultate remarcabile obţinute de-a lungul carierei, i s-au conferit următoarele ordine şi medaţii: Emblema de Onoare a Forţelor Navale - EOFN 31/06.08.2021.

Vorbeşte fluent engleza.