Menu
  Index


CAPITOLUL 09

POZIȚIA COMANDAMENTULUI MARINEI MILITARE ÎN TIMPUL REVOLUȚIEI DIN DECEMBRIE 1989

,,În decembrie 1989 nici o mare unitate, unitate sau subunitate nu a rămas
de partea regimului care cădea. Trecerea Armatei de partea Revoluției a fost unanimă.
Aceasta este cea mai esențială trăsătură a Armatei Române - și implicit a Marinei Militare -
pentru acest moment de răscruce în istoria noastră modernă”

Viceamiral (r) Constantin Iordache

     În decembrie 1989, la capătul unei perioade de peste patru decenii de regim politic dictatorial, într-un context internațional dominat de prăbușirea blocului politic comunist aflat sub autoritatea Moscovei, regimul lui Nicolae Ceaușescu, tot mai izolat și conservator, și-a găsit sfârșitul în urma unei revolte spontane începute la Timișoara, pe 16 decembrie, și generalizate apoi, după modelul tipic al oricărei revoluții, în marile orașe ale țării . În momentele decisive ale procesului revoluționar, în toată țara s-a recunoscut rolul jucat de instituția Armatei, aceasta solidarizându-se, în final, cu manifestanții care scandau împotriva dictaturii și pentru obținerea libertății . Expunem, în continuare, succint, cronologia evenimentelor în care au fost implicate Comandamentul Marinei Militare române și forțele subordonate acestuia, în acea perioadă.
     La 17 decembrie 1989, la ora 15.40 s-a primit ordinul ministrului Apărării Naționale care stabilea ca înlocuitorul comandantului Marinei Militare, contraamiralul Constantin Iordache, să se prezinte la Comandament și să aștepte ordine. Ulterior, acesta a fost convocat la Comitetul Județean P. C. R. și, după scurt timp, a ordonat telefonic să fie chemați la unități comandanții, șefii de state majore și șefii de compartimente. La ora 18.50 s-a primit de la M. Ap. N. nota telefonică nr. A 2/0887 cu următorul conținut: Din ordinul ministrului Apărării Naționale, executați indicativul ,,RADU CEL FRUMOS” (alarmă de luptă parțială) cu începere de la ora 18.30 din 17.12.1989 . Unitățile de nave de luptă au raportat că sunt gata de ieșire în mare și pe fluviu.
     La ora 23.40 s-a primit de la M.Ap.N. o telegramă prin care se ordonau următoarele: Gruparea muniției pe subunități, distribuirea muniției în gardă, patrule care pleacă în misiuni, chemarea cadrelor din concediu; unitățile să fie pregătite să intervină ca infanteriști în garnizoană, făcându-se în acest sens și unele precizări privind acțiunea împotriva demonstranților .
     În dimineața zilei de 18 decembrie, începând cu ora 9.30 s-a desfășurat ședința de lucru a locțiitorului comandantului Marinei Militare cu șefii de secții, compartimente și birouri, stabilindu-se direcțiile de acțiune: cunoașterea situației operaționale a navelor și tehnicii, organizarea subunităților de infanterie, patrularea în incinta depozitelor mixte din 6 în 6 ore, iar în oraș cu șapte patrule la Constanța și patru în Mangalia, deconservarea navelor, pregătirea subunităților din Batalionul 307 Infanterie Marină, verificarea periodică a legăturilor, trecerea coloanelor auto în remize, gata de acțiune. La 12.30, Comandamentul Marinei Militare a ordonat ca navele de gardă să iasă în pozițiile de executare a serviciului. Între activitățile executate până la sfârșitul zilei menționăm: organizarea turelor operative în punctele de comandă; pregătirea muniției de artilerie de la nave și artilerie de coastă pentru trageri; trecerea navelor în starea de pregătire de luptă; întărirea sistemului de observare radiotehnică de la litoral; constituirea subunităților de intervenție cu militari de la unitățile de nave și uscat în măsură să acționeze la obiectivele din garnizoanele Constanța, Mangalia, Sulina, Tulcea, Babadag, Brăila, Galați, Giurgiu și Drobeta Turnu-Severin .
     La 19 decembrie, marile unități erau în măsură să execute misiuni reale de luptă. La ora 22.15, Comandamentul Marinei Militare a transmis la Divizia 42 Maritimă și Brigada 29 Vedete o notă telefonică prin care ordona organizarea fluxului de torpile pentru ca, la ordin, să se treacă la pregătirea plinurilor de torpile și rachete pentru nave și Divizionul 460 Rachete de Coastă.
     În dimineața zilei de 20 decembrie 1989, contraamiralul Constantin Iordache a ordonat să se treacă imediat la pregătirea reală a 2 rachete P-21 la Divizia 42 Maritimă și 4 rachete P-15 la Brigada 29 Vedete cu încărcătură de luptă. Carburantul și oxidantul se vor introduce la ordin.
     La ora 18.00 șeful Secției Operații, căpitanul de rangul 1 Mircea Greceanu a ordonat, prin notă telefonică, luarea următoarelor măsuri și acțiuni: suplimentarea măsurilor de întărire a pazei și apărării unităților, militarii care execută paza și apărarea unităților vor avea asupra lor armament și muniție, la Drobeta-Turnu Severin navele să fie gata a ieși pe fluviu imediat, iar militarii din echipaje să aibă asupra lor armament și muniție de infanterie.
     La 21 decembrie 1989, la ora 17.58 Comandamentul Marinei Militare a transmis telegrame la Brigada 29 Vedete (pregătirea imediată a patru rachete P-15 la Mangalia și 12 la Codru; ridicarea gradului stării de pregătire a încă șase torpile T-53-66 și 12 torpile T-53 V.A.) și Divizia 42 Maritime (în ziua de 22 decembrie 1989 se vor transporta două rachete P-21 de la Codru și pregătirea acestora în flux imediat după sosirea în unitate).
     La orele serii au început să sosească, în punctele de comandă, primele informații de la Posturile de Observare radiotehnice de pe litoral și unitățile din Dobrogea privind zborul unor elicoptere neidentificate în zonă. Comandamentul Marinei Militare a ordonat punerea în aplicare a planului de apărare a portului Mangalia și a ordonat deschiderea focului asupra elicopterelor care survolau raionul de dislocare a unităților Marinei Militare. La ora 23.35 s-a primit telefonic ordinul șefului Marelui Stat Major, general-maior Gușă Ștefan: Să fie luate toate măsurile ca să nu fie lăsate să pătrundă elicopterele semnalate în interiorul țării .
     La 22 decembrie 1989, la ora 11.00, posturile de radio și televiziune au transmis un comunicat important prin care se anunța decesul ministrului Apărării Naționale, general-colonel Vasile Milea, considerat trădător, instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul național și punerea în stare de alarmă a Forțelor Armate. Toate marile unități și unitățile Marinei Militare au confirmat primirea semnalului privind starea de necesitate și că se aflau în stare de alarmă.
     La orele 12.00 s-a prezentat la Comandamentul Marinei Militare contraamiralul Gheorghe Anghelescu. La ora 12.30 s-a primit nota telefonică nr. 37/22.12.1989 semnată de general-locotenentul Ilie Ceaușescu privind instituirea stării de necesitate și modul de acțiune al unităților militare, potrivit decretului anunțat la radio și televiziune. La 12.35 s-a transmis ordin submarinului 609 să se înapoieze în portul Constanța. Din dispoziții superioare, la ora 13.30, contraamiralul Constantin Iordache a ordonat retragerea patrulelor din garnizoana Constanța, iar celelalte forțe urmau să rămână în dispozitiv și să execute ordinele comandanților direcți. Către ora 14.25 a vorbit, pe postul public de televiziune, general-colonel (r) Nicolae Militaru, apoi căpitanul de rangul 1 Emil Dumitrescu, care a făcut apel ca Marina Militară să nu tragă și să fie de partea poporului. Șeful Marelui Stat Major, generalul-maior Ștefan Gușă a vorbit la postul național de radio și a ordonat ca unitățile militare să se retragă în cazărmi. De asemenea, a afirmat că ministrul Apărării Naționale a fost ucis de clica ceaușistă.
     În acel moment, situația forțelor subordonate Comandamentului Marinei Militare era următoarea: toate unitățile se aflau în stare de alarmă de luptă, navele din serviciul de luptă se găseau în raioanele maritime de litoral la Mangalia, Neptun, Constanța, Midia și Sulina, precum și la platformele marine, iar pe fluviu, în porturile de dislocare, submarinul 609 asigurat de vânătoare de submarine în raionul de pregătire de luptă la 60 Mm Est Constanța, continua patrularea cu militari înarmați, în unități se executau antrenamente tactice și de specialitate, iar toate piesele de artilerie de coastă au fost încadrate cu personalul necesar.
     Către orele 16.30 s-a organizat, la Muzeul Marinei Române, întâlnirea contraamiralului Constantin Iordache, comandantul garnizoanei Constanța, cu directorii întreprinderilor comerciale și de alimentație publică și de la alte instituții, stabilindu-se detaliile pazei la obiectivele respective cu subunități înarmate.
     La ora 19.40 s-a primit nota telefonică nr. 39/22 decembrie 1989 prin care general-locotenent Victor Atanasie Stănculescu a ordonat: Comandanții militari să asigure paza obiectivelor civile de importanță deosebită cu subunități înarmate care să nu tragă decât în situația în care sînt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc. Unitățile militare să se pună de acord cu reprezentanții organelor locale. Militarii să poarte banderolă tricoloră. Comandamentul Marinei Militare s-a conformat acestui ordin.
     În noaptea Revoluției (22/23 decembrie), de la marile unități și unități s-au primit foarte multe informații privind prezența unor elicoptere și parașutiști de-a lungul litoralului, îndeosebi în zonele Midia, Bifurcația Costinești, Mangalia, portul Constanța, Delta Dunării, Insula Mare a Brăilei. Pentru rezolvarea situațiilor create, Comandamentul Marinei Militare a luat o serie de măsuri: alarmarea unităților și stabilirea consemnului ca la apariția elicopterelor necunoscute să se deschidă foc.
     La 23 decembrie au continuat să fie semnalate ținte aeriene false în apropierea localităților de pe litoral, la Baia, Sinoe și platformele de foraj marin.
     Sub coordonarea Comandamentului Marinei Militare, acțiunea navelor maritime în intervalul de timp 23.00 din 23 decembrie 1989 până la 03.00 din ziua următoare a avut ca obiectiv principal combaterea bărcilor pneumatice și a elicopterelor ,,inamice” din raioanele Costinești, rada Constanța, Midia a căror prezență a fost materializată printr-o multitudine de rapoarte și informații, date inclusiv de la posturile de observare radiotehnice ale unităților de aviație și apărare antiaeriană de pe litoral. Ulterior, s-a constatat că semnalele radioelectronice privind existența acestor ținte au fost false.
     La 25 decembrie s-a reluat activitatea economică în portul Constanța și s-a continuat stricta supraveghere și coordonarea din punctul de comandă al Marinei Militare a intrărilor și ieșirilor din porturile maritime a navelor comerciale.
     În ziua de 26 decembrie, din cauza vremii nefavorabile, comandamentul a dispus ca majoritatea navelor militare să intre în porturi, rămânând pe mare Dragorul Maritim 24, Dragorul Maritim 29 și Dragorul Maritim 30. Până la lăsarea întunericului, toate navele Marinei Militare, cu excepția celor trei dragoare maritime au intrat în baze pentru completarea plinurilor și refacerea capacității de luptă. Diversitatea informațiilor neconfirmate privind acțiuni ale teroriștilor la litoral au dus la concluzia existenței unui plan de dezinformare bine pus la punct de către aceștia. De asemenea, s-a manifestat necesitatea luării unor măsuri ferme pentru îmbunătățirea sistemului de observare radiotehnică și vizuală.
     Începând din data de 27 decembrie 1989, Comandamentul Marinei Militare a transmis la Marele Stat Major sinteza zilnică la ora 20.00 cuprinzând: modul de acțiune al forțelor proprii, starea morală a efectivelor, cazuri de indisciplină, prizonieri, pierderi, pagube materiale din bunurile armatei. Tot în această zi au continuat acțiunile de pază la unele obiective din garnizoană și controale de rutină la unele apartamente semnalate de populație ca aparținând securității .
     Pe 30 decembrie, conform Ordinului ministrului Apărării Naționale nr. 774, contraamiralul Mihai Aron a fost numit în funcția de comandant al Marinei Militare, contraamiralul Constantin Iordache a devenit șef de Stat Major, iar contraamiralul ing. Ilie Ștefan a fost investit ca locțiitor al comandantului Marinei .

CONCLUZII

     Revoluția română din decembrie 1989 a pus Comandamentul Marinei Militare în situația de a acționa în condiții reale de luptă. Astfel, în 17 decembrie 1989, în toate unitățile și marile unități aflate în subordine s-a primit ordinul de luptă ,,RADU CEL FRUMOS”, fapt ce i-a pus pe marinarii români în stare de război.
     Încă din primele ore de la primirea acestui ordin, Comandamentul Marinei Militare a luat toate măsurile necesare pentru pregătirea cadrelor din subordine, în vederea executării unor eventuale misiuni specifice. Ziua de 22 decembrie a adus cu sine trecerea totală a Armatei de partea Revoluției, odată cu instaurarea noului regim democratic. Totuși, începând din această zi, Armata română a fost supusă unui război informațional menit să-i submineze acțiunile prin furnizarea de false informații. În ceea ce privește Comandamentul Marinei Militare, acesta a luat toate măsurile menite să ducă la victoria desăvârșită a Revoluției române. Au fost alarmate navele de luptă, iar marinarii au asigurat paza celor mai importante obiective strategice din raza lor de competență militară. A fost dat ordin expres să nu fie folosită muniția de război decât în cazuri de extremă necesitate.
     În pofida tuturor acestor măsuri excepționale, în rândul cadrelor din Marină s-au înregistrat trei morți și 16 răniți, ostași care au plătit tributul de sânge pentru libertate și instaurarea democrației în România.
     Exprimându-și adeziunea la idealurile Revoluției române, Comandamentul Marinei Militare, condus de contraamiralul Constantin Iordache, și-a asumat, începând cu data de 22 decembrie 1989, responsabilitatea apărării litoralului. Au fost adoptate măsuri de cercetare și supraveghere a raioanelor maritime în vederea preîntâmpinării oricărei încercări de agresiune pe mare împotriva țării noastre. Acțiunile militare de pe litoral și din orașele porturi la Dunăre s-au executat în contextul unei accentuate diversiuni psihologice și radioelectronice, al creșterii bruște a numărului informațiilor îngrijorătoare, vehiculate pe diferite canale. Pe lângă înștiințările despre desantări de trupe din elicoptere, mișcări de coloane militare pe căi de comunicații, atacuri cu foc la diferite obiective militare și economice, acțiuni periculoase ale unor persoane dubioase, o mare parte a cuprins direct acțiuni pe Marea Neagră cu atingere a securității litoralului românesc. Informațiile primite, în marea lor majoritate, se refereau la prezența unor elicoptere deasupra mării și în zona platformelor de foraj maritim. Toate aceste elemente alarmante au obligat Comandamentul Marinei Militare să adopte măsuri speciale pentru prevenirea oricăror atacuri diversioniste dinspre mare care, conjugate cu cele întreprinse pentru apărarea obiectivelor terestre, să asigure securitatea litoralului românesc în situația unei crize. S-a ordonat intensificarea observării aeriene cu toate navele aflate pe mare și mijloacele radiotehnice ale posturilor de observare. Pentru mascarea porturilor s-a procedat la întunecarea acestora și s-a interzis funcționarea farurilor de pe litoralul românesc. Astfel, începând cu 22 decembrie 1989, în zona litoralului maritim s-a jucat o carte importantă a diversiunii împotriva României sub forma unei ,,operații (lovituri) aeronavale” cu scopul testării, probabil, a dispozitivului militar care se realizează în asemenea împrejurări.
     În pofida unor dificultăți de cooperare, a insuficientelor deprinderi în ducerea acțiunilor de luptă pe timp de noapte, a absenței unei pregătiri psihologice adecvate, forțele Marinei Militare, ale marii unității mecanizate, ale celorlalte unități cu care s-a cooperat și-au făcut datoria, demonstrând o mare capacitate de mobilizare, atașament față de cauza Revoluției, hotărârea fermă de a apăra litoralul românesc.