Menu

Comandantul Fregatei "MĂRĂŞEŞTI"

Comandor
Valentin-Marian TOMA

Comandorul Valentin-Marian TOMA s-a născut la data de 14 iulie 1973 în localitatea Plopșoru, județul Gorj.

În anul 1991 a absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, iar în anul 1996, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, Secția Arme sub apă. După absolvire a fost repartizat în funcţia de comandant de unitate de luptă artilerie și arme sub apă la Vedeta Torpiloare Mare 212 din cadrul Divizionului 126 Vedete Torpiloare din Mangalia.

În perioada 2000 – 2003, a încadrat succesiv funcțiile de ofițer cu operațiile la Corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” și comandant serviciu de luptă arme sub apă la Corveta 260 „Amiral Petre Bărbuneanu” din cadrul Divizionului 50 Corvete.

Apoi, timp de un an, a fost ofițer specialist în Biroul instrucție la Comandamentului Operațional Naval, iar în perioada 2004-2007 a încadrat funcţia de ofițer specialist în domeniul instruirii în Biroul planificare, evaluare și instrucție în Statul Major al Forțelor Navale.

Pregătirea profesională începută în anul 2000 prin participarea la cursul avansat pentru comandanţi de nave organizat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, a continuat, iar în anul 2006 a absolvit Cursul de ofițeri de stat major nivel tactic tip brigadă organizat de Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.

În perioada 2007 – 2009, a încadrat funcția de ofițer secund la Corveta 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” din Divizionul 50 Corvete.

În perioada 2009-2012, a fost ofițer specialist în Biroul evaluare și instrucție la Comandamentul Flotei. În anul 2009, a urmat timp de șase luni, „Colegiul de stat major – Forţe Navale” în Newport, SUA iar în anul 2011 a participat la Operația „Atalanta”, ca ofițer de stat major, în cadrul Comandamentului Operațional de la Northwood din Marea Britanie.

Din anul 2012 și până în 2014, a urmat studiile universitare de masterat, în domeniul Științe Militare, „Conducere interarme Forțe Navale” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, iar după absolvire a fost promovat în funcția de comandant al navei purtătoare de rachete „Pescărușul” din cadrul Divizionului 150 Rachete Navale.

În anul 2016 a fost numit în funcția de șef Birou conducere operații din cadrul Componentei Operaționale Navale. Un an mai târziu, în 2017, a absolvit cursul Conducere Forțe Navale, program postuniversitar de formare și dezvoltare continuă, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și, în același an, a fost numit comandant secund la Fregata „Mărășești”.

Începând cu data de 2 august 2021, a fost împuternicit pentru a asigura îndeplinirea atribuțiilor funcției de comandant al Fregatei „Mărășești”.

De-a lungul carierei a participat la numeroase exerciții NATO și NATO-PfP, cele mai importante fiind: Strong Resolve, Allied Action, Cooperative Partner, Black Sea Partnership, Rescue Eagle, BLACKSEAFOR, Sea Breeze, ASW/LIVEX.

În semn de apreciere, pentru rezultatele deosebite, obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele însemne și medalii: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru XV, XX și XXV ani de activitate, Distincția „Omul Anului în Forțele Navale”, Titlul de „Veteran din teatrele de operații” și Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Este căsătorit cu Anișoara, și are doi copii.

Vorbește limba engleză.