Menu

Sublocotenent (pm) Vasile Claudiu POPA

22 septembrie 2013

     Sublocotenent (pm) Vasile Claudiu POPA a căzut la datorie în ziua de 22 septembrie 2013, în valea Tagab din Afganistan pe timpul desfășurării unei misiuni specifice forțelor speciale, executată împreună cu efectivele întrunite ale partenerului american și afgan, în urma unui atac al forțelor insurgente.
     Absolvent al Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, tânărul Vasile Claudiu POPA, a plecat din orașul natal la Constanța pentru a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Murgescu", unde s-a format ca bun marinar și militar destoinic.
     În vara anului 2006, Vasile Claudiu POPA a devenit cadru militar în Forțele Navale, cu gradul de maistru militar clasa a V-a, și a început formarea strălucitei sale cariere militare la bordul navelor dragoare, remarcându-se ca un excelent profesionist în domeniul artileriei navale.
     Vasile Claudiu POPA, fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități fizice, psihice și morale, a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă și militar de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale GNFOS în anul 2009.
     De atunci și până astăzi, Vasile Claudiu și-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind, rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forțelor speciale, respectiv: scafandrerie, parașutism, alpinism, trăgător de elită, dirijare aeriană, conducător ambarcațiuni speciale. Într-un timp relativ scurt, militarul a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, astfel că, în anul 2011, a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operații din Afganistan, misiune încheiată cu succes și înaltă apreciere venită atât din partea țării noastre, cât și din cea a partenerului american.
     Seriozitatea în pregătire, curajul și dorința lui Vasile Claudiu de a fi la rândul lui instructor pentru camarazii mai tineri l-au determinat să opteze pentru a participa la o nouă misiune în Afganistan, fiind selecționat pentru instruirea militarilor din forțele de securitate afgane, împreună cu partenerii americani.