Menu
Statul Major al Forțelor Navale
4 iulie 2021
Telefon: 0744 359 518

Mănăstirea Dintr-un Lemn - loc de rugăciune pentru marinari și aviatori

În perioada 2-4 iulie 2021, la Mănăstirea Dintr-un Lemn din județul Vâlcea, locul unde își petrece odihna veșnică generalul-adjutant Paul (Pavel) Teodorescu fost Ministru al Aerului și Marinei (1938-1940), s-a desfășurat întâlnirea anuală a marinarilor și aviatorilor.

Anul acesta, la activitatea organizată cu prilejul comemorării a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a generalului Paul Teodorescu, au participat generalul maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea, Înaltpreasfinția Sa Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, comandantul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” colonel Tonea-Bălan Cornel, directorul Muzeului Național al Marinei Române comandor Marius Laurențiu Rohart, colonel (r) Valentin Tănase directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, dr. Teodora Giurgiu de la Arhivele Militare Naționale Române, precum și membri ai Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, Cornelia Ghinea, dr. Alin Spânu și dr. Luminița Giurgiu. Suljba de pomenire a generalului Paul Teodorescu a fost oficiată de Înaltpreasfinția Sa Varsanufie împreună cu un sobor de preoți.

Cu același prilej, a fost lansat numărul 8 al Revistei „Misiunea”, publicație a Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”.

În vara anului 1938, generalul Teodorescu a făcut un scurt popas la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în drumul său spre Băile Govora. Cunoscând frumoasa istorie a monumentului și     văzându-i starea de degradare, și-a promis solemn că va face totul pentru restaurarea lăcașului de cult. Astfel că, în numai doi ani, mănăstirii i-au fost adăugate trei clădiri pentru pelerini, fântânile au fost reparate și curățate, incinta a fost pavată cu piatră de râu, grădina a fost reamenajată și decorată cu arbori exotici ornamentali. În anul 1940, în urma unui demers inițiat de Ministerul Cultelor, Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost închinată marinarilor și aviatorilor, ca loc de rugăciune.

De aproximativ un deceniu, conducerea Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, reprezentată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, organizează un simpozion științific închinat generalului Teodorescu în colaborare cu Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Navale și Statul Major al Forțelor Aeriene.

 

 

BackShare:   

Loading data ...