Menu
Statul Major al Forțelor Navale
21 iulie 2021
Telefon: 0744 359 518

România încheie misiunea în Afganistan

Forțele Navale Române au participat miercuri, 21 iulie, în Piața Arcul de Triumf din București, la ceremonia militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

Armata României a marcat, astfel, un moment foarte important pentru militarii români și societatea românească: aproape 20 de ani de misiuni desfășurate în Teatrul de Operații Afganistan de către peste 32.000 de militari români, dintre care 27 și-au pierdut viața la datorie și peste 200 au fost răniți.

Printre cei care au făcut sacrificiul suprem, din partea Forțelor Navale Române, astăzi îi comemorăm pe sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa și pe sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu, care au căzut la datorie la 22 septembrie 2013, pierzându-și viața în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. Cinste și onoare memoriei lor!

În perioada februarie-august 2019, pentru securizarea Bazei Aeriene de la Kandahar, Regimentul 307 Infanterie Marină „HERACLEEA” a participat cu un detașament de 60 de pușcași marini la misiunea „RESOLUTE SUPPORT MISSION” a Forței NATO de Consiliere și Asistență din AFGANISTAN, acționând în cadrul Batalionului 300 Protecția Forței, subordonat Brigăzii 282 Blindate a Diviziei 2 Infanterie „GETICA” din cadrul Forțelor Terestre Române.

Pentru flexibilitate, experiență și pentru o mai bună acoperire a misiunilor, aceștia au fost distribuiți în toate subunitățile batalionului, inclusiv în comandament. Pe durata misiunii de mai bine de 6 luni, în condițiile unui mediu de securitate relativ ostil (4 incidente de tip IDF / foc de aruncătoare și 3 incidente de tip IED/ dispozitiv exploziv improvizat în care au fost implicați nemijlocit pușcașii marini), aceștia au executat următoarele misiuni: patrularea în zona de apărare a bazei și protecția Bazei Aeriene Kandahar (KAF) în cooperare cu Poliția Afgană, întărirea securității perimetrale în interiorul bazei, misiuni de tip „Guardian Angels”  pentru protecția VIP, misiuni controlul accesului în bază la punctul de acces nr. 5 / ECP – 5, misiuni pentru angajarea liderilor locali / KLE, precum și misiuni de cercetare a unor sectoare notificate (AreaSearch).

Infanteriștii marini au participat la ceremonia militară organizată în Piața Arcul de Triumf din București, unde au defiltat alături de celelalte plutoane reprezentative pentru participarea României la misiunile din Teatrul de Operații din Afganistan și, în semn de apreciere pentru meritele lor, Drapelul de Luptă al Regimentului 307 Infanterie Marină a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn de război.

BackShare:   

Loading data ...