Menu
Statul Major al Forțelor Navale
13 septembrie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Corespondență de la fregata „Regina Maria”

Marea Mediterană, 13 septembrie 2021

Corespondență de la fregata „Regina Maria”

Aflată la conducerea grupării navale a Operației NATO „Sea Guardian”, din Marea Mediterană, fregata „Regina Maria” a făcut o escală în portul italian Augusta, din Insula Sicilia, pentru refacerea capacității de luptă și a plinurilor navei. În timpul escalei, atașatul militar al României în Republica Italiană, colonelul Iulian Barbu, a efectuat o vizită de informare la bordul navei, unde a avut întâlniri oficiale cu comandorul Bogdan Vochițu, ofițerul român care exercită conducerea grupării navale a Operației „Sea Guardian”, și cu comandantul fregatei „Regina Maria”, comandorul Adrian Gobjilă.

După plecarea din port, nava și-a continuat misiunile de monitorizare a traficului maritim din zona de responsabilitate, iar echipa de forțe pentru operații speciale de la bord a executat o misiune reală de inspecție la o ambarcațiune de pescuit, care nu avea niciun pavilion arborat și nu a răspuns la interogările radio. Imediat, s-au pus în aplicare procedurile standard NATO pentru astfel de situații, au fost prezentate condițiile misiunii și posibilele amenințări şi tot echipajul s-a pus în mișcare, fiecare militar ştiind ce are de făcut.

Apropierea echipei de inspecție a fregatei de nava străină s-a realizat cu o ambarcațiune de intervenție rapidă, la bordul căreia se afla și interpretul de limbă arabă, care facilitează, în astfel de circumstanțe, dialogul militarilor cu persoanele chestionate. Nu puține sunt situațiile în care ofițerii de cart ai navei nu primesc răspuns la interogări, recepționează „no english” sau chiar replici în limba arabă, moment în care intervine translatorul de la bordul fregatei.

Chiar dacă echipajul navei inspectate s-a dovedit cooperant, n-a fost o misiune ușoară, iar echipajul a acționat ca un întreg. Totodată, militarii le-au oferit persoanelor din ambarcațiunea de pescuit câteva sticle cu apă și le-au recomandat să se conformeze la regulile de navigație internaționale.

Fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe navale pus la dispoziția Alianței Nord-Atlantice de către România și contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri, prin executarea misiunilor de asigurare a securității NATO și UE pe flancul sudic, în Marea Mediterană.

Transmite: lt.cdor. Nicoleta Burlacu;

Foto: sg.maj. Cristian Vlăsceanu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...