Menu
Statul Major al Forțelor Navale
31 octombrie 2021
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Puitorul de mine și plase 274, prezență activă în Marea Mediterană

Portul Souda, Insula Creta
31 octombrie 2021


Marinarii militari români își continuă misiunile specifice Operației EUNAVFOR MED „IRINI”, în Marea Mediterană, la mai bine de o lună de la plecarea din portul militar Constanța. Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a desfășurat, în această perioadă, atât activități de monitorizare a traficului maritim, cât și de promovare a valorilor Uniunii Europene și României.

Echipajul navei militare a Forțelor Navale Române a interogat, în ultima lună, peste 80 de nave civile, iar, de la ultima escală de refacere a capacității de luptă, a executat încă două vizite de promovare a operației maritime.

Luni, 25 octombrie, marinarii militari au participat la o ceremonie militară, organizată la bordul navei, pentru a marca Ziua Armatei României. Odată cu ridicare marelui pavoaz, comandantul navei, căpitan-comandor Daniel Gheorma, a dat citire mesajul șefului Statului Major al Apărării, transmis cu prilejul sărbătorii tuturor militarilor români în activitate, rezervă, retragere și veterani de război. Totodată, scafandrii militari de la bord au executat scufundări în vederea verificării operei vii a navei, moment în care au întins, mână de la mână, pavilioanele Uniunii Europene și României, pentru promovarea misiunii pe care o desfășoară în Marea Mediterană și pentru a cinsti, cu prilejul Zilei Armatei României, memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru țară pe fronturile de luptă.

Echipajul navei este întotdeauna a doua familie a fiecărui militar de la bord, iar toate momentele în parte, fie ele bune sau mai puțin bune, sunt împărtășite cu toți camarazii de la bord, dovedindu-se importanța coeziunii grupului. Chiar dacă suntem departe de casă și de cei dragi, nu uităm să fim alături de colegii noștri și să îi sărbătorim și să îi felicităm cu ocazia zilelor lor de naștere sau de nume. Pentru aceasta, bucătarii de la bord pregătesc de fiecare dată un tort pentru sărbătoriții lunii.

Unitatea echipajului, tradusă în zicala marinărească „o mână pentru tine, o mână pentru vapor”, s-a dovedit a fi foarte importantă în ultimele zile de misiune, perioadă în care nava a tranzitat bazinul mediteranean, înfruntând condiții hidro-meteorologice mai puțin favorabile, cu furtuni și valuri care au pus la încercare iscusința intregului echipaj. Ca de fiecare dată, marinarii militari români au demonstrat nivelul lor ridicat de profesionalism și de responsabilitate, trecând cu bine de marea neprietenoasă.

         

Corespondență transmisă de locotenent Alexandru Turturică, ofițerul responsabil cu activitatea de informare și relații publice de la bordul navei

 

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...