Menu
Statul Major al Forțelor Navale
20 decembrie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Trei luni de misiuni de interdicție maritimă în Marea Mediterană

Insula Creta, Marea Mediterana,
20 decembrie 2021

Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” se află în Marea Mediterană, încă de la sfârșitul lunii septembrie, pentru a participa la Operația EUNAVFOR MED „IRINI”. Marinarii militari și scafandrii de luptă de incursiune au desfășurat constant, în zona de responsabilitate, aproximativ 200 de interogări ale navelor comerciale și au efectuat, la bordul unora din acestea, o serie de vizite de promovare a operației Uniunii Europene.   

Luna decembrie s-a dovedit a fi una capricioasă din punct de vedere hidro-meteorologic, echipajul puitorului 274 fiind nevoit să își execute misiunile specifice pe o mare mai puțin prietenoasă, însă, așa cum știm, marea liniștită nu formează marinari iscusiți. Cu toate acestea, marinarii militari români, alături de partenerii străini din gruparea navală a operației, au dat dovadă de profesionalism și adaptabilitate, indiferent de nivelul de dificultate prezentat de activitățile desfășurate pe mare.

Prin participarea puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” la misiunile desfășurate sub egida Uniunii Europene, Forțele Navale Române reprezintă imaginea Armatei României și contribuie la consolidarea statutului țării noastre de furnizor de securitate în bazinul mediteranean.

*****

EUNAVFOR MED „IRINI” a fost lansată la 31 martie 2020, la scurt timp după Conferința de la Berlin privind Libia, desfășurată în luna ianuarie a anului 2020, drept contribuție concretă din partea Uniunii Europene la procesul instituit de comunitatea internațională, pentru a sprijini revenirea la pace și stabilitate în Libia.

Sarcina principală a operației „IRINI” (în limba greacă „pace”) este de a contribui la punerea în aplicare a embargoului Organizației Națiunilor Unite asupra armelor impus Libiei, instituit prin Rezoluția 1970 (2011) a Consiliului de Securitate al ONU, prin utilizarea mijloacelor aeriene, satelitare și maritime. În special, operația are mandatul de a efectua în marea liberă, în zona de sud-vest a bazinului mediteranean, inspecții ale navelor suspectate de transport de arme sau de materiale conexe către și dinspre Libia. Operația maritimă realizează acest lucru în conformitate cu Rezoluția 2292 (2016) a Consiliului de Securitate al ONU și cu rezoluțiile ulterioare ale acestuia. În plus, „IRINI” monitorizează posibilele încălcări comise pe rute aeriene și terestre, indiferent de proveniență, și partajează informațiile colectate cu ONU.

 

Corespondență transmisă de locotenent Alexandru Turturică, ofițerul responsabil cu activitatea de informare și relații publice de la bordul Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”

BackShare:   

Loading data ...