Menu
Statul Major al Forțelor Navale
6 ianuarie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Puitorul de mine și plase 274, cap-compas... acasă

Marinarii militari români de la bordul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” au acostat la finalul lunii decembrie, în portul militar Souda, Creta, pentru a executa ultimele activități în cadrul Operației EUNAVFORMED IRINI, precum și refacerea capacității operaționale pentru marșul de întoarcere din misiunea desfășurată în Marea Mediterană. Totodată, echipajul navei a sărbătorit și trecerea dintre ani, iar acest moment a coincis și cu ieșirea de sub comanda grupării navale a operației, la data de 31 decembrie 2021. Cu acest prilej, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a transmis felicitările și aprecierea Uniunii Europene pentru Forțele Navale Române și capabilitățile acestora utilizate, în perioada octombrie-decembrie, în Teatrul de Operații din Marea Mediterană, decorând pe cei 85 de militari români cu Medalia pentru securitate și politică de apărare pentru comandamente și categorii de forțe.

În zorii zilei de joi, 6 ianuarie 2022, nava militară românească a executat manevra de plecare din portul militar din Insula Creta și a luat cap-compas portul militar Constanța, pentru raportul de final de misiune al comandantului puitorului de mine și plase 274, căpitan-comandor Daniel Gheorma. Marinarii militari vor fi întâmpinați duminică, 9 ianuarie, de conducerea Armatei României și Forțelor Navale Române, la întoarcerea în țară, după participarea la misiunea de peste trei luni, prin intermediul căreia au contribuit consistent la consolidarea imaginii României în rândul comunității europene.

          „Puitorul de mine și plase „Viceamiral Costantin Bălescu” a executat cu responsabilitate misiunile încredințate de comanda Operației EUNAVFOR MED „IRINI” și, la finalul participării noastre ca parte a grupării navale din Marea Mediterană, pot spune liniștit și hotărât că fiecare membru al echipajului navei a dat dovadă de profesionalism și camaraderie, motiv pentru care le sunt recunoscător pentru modul în care au înțeles să își îndeplinească datoria față de Patrie. De asemenea, mulțumirile și gândurile mele bune se îndreaptă, în mod special, și către familiile colegilor mei de la bord, care, prin înțelegerea și sacrificiul lor, ne-au sprijinit să îndeplinim cu succes fiecare obiectiv stabilit în ultimele patru luni. Totodată, suntem siguri că misiunile puitorului de mine și plase 274 vor continua în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, motiv care ne face să fim mult mai încrezători în capacitățile noastre, precum și mândri de faptul că putem contribui la îndeplinirea cu succes a datoriei Armatei României, atât față de cetățenii țării noastre, cât și față de Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică.”, transmite comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constanin Bălescu”, căpitan-comandor Daniel Gheorma.

 

Corespondență transmisă de locotenent Alexandru Turturică, ofițerul responsabil cu activitatea de informare și relații publice de la bordul navei

BackShare:   

Loading data ...