Menu
Statul Major al Forțelor Navale
13 iunie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Patru zile, traversare Marea Ionică

Corespondență din Marea Ionică,

10-13 iunie 2022

După ce Nava-Școală „Mircea” a traversat Marea Neagră, Strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, Strâmtoarea Dardanele, Marea Egee și Strâmtoarea Kafirea, Marea Ionică ne-a întâmpinat cu o agitație gradul 4, fapt ce a provocat repede răul de mare, atât în rândul studenților cât și al echipajului. Medicul de la bord, Lt.col. Paul Dincă, și asistentul medical Plt.adj.pr. Daniel Fluieraru, au gestionat situația cu profesionalism, pentru ca studenții să-și termine cu bine, activitățile zilnice.

Navigând printre insulele grecești din Marea Egee, mare ne-a fost mirarea când o navă de pasageri ne-a salutat cu semnale acustice lungi. Semnificația acelui salut între nave ne-a dat-o comandantul Navei-Școală „Mircea”, care ne-a spus că în comanda acelei nave este un ofițer român care a făcut și el practică pe velierul nostru. Primind această informație, toți cei de față am simțit cum mândria ne umple sufletul pentru că învățământul superior militar românesc de marină este apreciat oriunde în lume. Astfel deviza ,,Onoare și Patrie” care este înscrisă pe frontispiciu, la puntea centru a Navei Școală ,,Mircea”, marchează primii pași ai carierei de ofițer de marină.

În cele opt zile de marș care au trecut de la plecarea din portul Constanța, la puntea centru, pe dunetă sau pe teugă instructorii au continuat instruirea cadeților. Au fost exersate antrenamentele la brațarea vergilor și urcarea în arboradă, până la gabie, apoi în crucetă. Au urmat două antrenamente pentru asigurarea vitalității la bordul navei, un exercițiu de stingere a unui incendiu, în spațiile interioare și pe punte, iar al doilea a fost un exercițiu demonstrativ de salvare a unui om căzut în apă, prezentat de Lt Ciprian Popa, comandant grup navigație și observare, care ne-a spus că „reușita unei manevre de salvare depinde de repeziciunea și siguranța lansării la apă a bărcii de salvare, recuperarea omului, aducerea acestuia la navă în cele mai bune condiții și de acordarea primului ajutor”.

Chiar dacă marea a fost zbuciumată, în cazarma trei sau pe punte, teoria și practica marinărească ocupă cea mai mare parte a timpului petrecut de cadeții anului II pe Nava-Școală ,,Mircea”. Duminică și luni, la primele ore ale dimineții, în atenția echipajului și a studenților, preotul marșului Trandafir Dragoș a ținut slujba Sfintei Liturghi – Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile sau Cincizecimea) și Liturghia Sfintei Treimi.

Începutul celei de a doua săptămâni a marșului de instrucție ne găsește la 30 mile marine de portul Augusta, prima escală din acest marș de instrucție.

Text și fotografii: Nicoleta COCOȘ, ofițerul de relații publice al marșului

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...