Menu
Statul Major al Forțelor Navale
16 iunie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Tabără de vară pentru elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

Un grup, alcătuit din 54 de elevi din clasele a XI-a din Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, participă la Tabăra de instruire de vară, în perioada 10-17 iunie, în garnizoanele Tuzla, Mangalia, Brăila, Tulcea, Babadag și Constanța.
Miercuri, 15 iunie, grupul de elevi a ajuns în Portul Militar Brăila la cele două unități de nave de luptă, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie și Divizionul 88 Vedete Fluviale. Tinerii marinari au fost întâmpinați de locțiitorul comandantului Divizionului 67 NPA, comandor Octavian Mocanu, care le-a făcut un tur al portului și o prezentare a Flotilei Fluviale, a compunerii, a rolului și misiunilor unităților militare de la Dunăre.
Astfel, elevii și-au putut perfecționa deprinderile practic-aplicative, dobândite în primii trei ani de studiu, și au avut oportunitatea de a învăța despre caracteristicile tehnico-tactice ale armamentului și tehnicii din dotarea navelor Flotilei Fluviale.
Vizita din Portul Militar Brăila a continuat cu urmărirea unor exerciții demonstrative de respingere a inamicului aerian și naval și cu exerciții de asigurare a vitalității navei (lupta împotriva incendiilor la bord și lupta împotriva găurilor de apă), desfășurate de echipajele vedetelor fluviale la bordul navelor. Activitatea s-a încheiat cu întâlnirea cu comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan.
Joi, 16 iunie, liceenii au ajuns la Babadag, la Regimentul 307 Infanterie Marină și i-au avut instructori pe pușcașii marini. Aceștia le-au împărtășit viitorilor militari câteva dintre experiențele dobândite în timpul misiunilor la care au participat și au desfășurat un exercițiu demonstrativ, iar la finalul exercițiului, elevii au executat desantarea amfibie.
Tinerii au vizitat sala de tradiții a regimentului și s-au familiarizat cu specificul infanteriei marine, apoi le-a fost prezentată o expoziție de tehnică militară, armamente și echipamente ale infanteriei marine: armamentul ușor și greu de infanterie, echipamente EOD și de apărare CBRN, sisteme de comunicații, urmate de ambarcațiunile ușoare de asalt și transportoarele amfibii blindate.
La finalul zilei, echipa de instructori a Regimentului 307 Infanterie Marină a organizat concursuri aplicativ-militare. Prima probă a concursului a constat în ridicarea și transportarea pe brațe a unei ambarcațiuni ușoare de asalt cu echipa. În a doua etapă a competiției, participanții au deplasat prin rostogolire o anvelopă de autocamion. În ultima etapă și cea mai importantă, aceștia și-au demonstrat îndemânarea în timpul unui exercițiu de desantare amfibie asupra unui obiectiv situat pe malul Lacului Babadag. Toate probele competiției au avut ca scop testarea și îmbunătățirea abilităților individuale, a deprinderilor de lucru în echipă și a coeziunii.

BackShare:   

Loading data ...