Menu
Statul Major al Forțelor Navale
21 iunie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

În portul sicilian Augusta, pe urmele cavalerilor maltezi

Marți, 14 iunie, la primele ore ale dimineții, nava-școală ,,Mircea” a acostat la cheul portului comercial din Augusta. Situat pe partea de est a Siciliei și la nord de Catania, orașul Augusta face parte din provincia Siracusa, fiind orientat spre Marea Ionică. Construit pe ruinele unei vechi colonii grecești, orașul a fost fondat în anul 1232 de către împăratul Frederic al II-lea. În secolul al XIX-lea a fost ales de către Cavalerii Maltei să fie fortăreață și, totodată, cel mai mare depozit de aprovizionare al Siciliei. Datorită rafinăriilor de petrol și a siturilor arheologice din zonă, orașul Augusta este unul din principalele porturi ale Italiei, fiind legat de continent prin două poduri. Primul pod ,,Porta Spagola” datează de când orașul a fost construit, iar al doilea pod poartă numele de ,,Viaductul Frederic II al -lea al Suabiei”.

În programul navei, escala din Augusta a fost destinată a fi una tehnică, de refacere a plinurilor de alimente și apă, precum și pentru refacerea capacității echipajului.

În cele patru zile de escală echipajul s-a ocupat de mentenanța navei, iar scafandrii de la bord, caporal Mocanu Lucian, caporal Fodor Cătălin, caporal Pușcă Traian și caporal Brajnicov Radu, au executat COV(controlul operei vii), verificând elicea și curățând prizele navei aflate sub apă. O parte din echipaj au executat mici reparații la bordul navei. Cadeții, alături de profesori și instructori, au continuat programul, intrat deja în obișnuință. De la înviorarea de dimineață, la trecerea pe sectoare, servitul mesei, orele de curs, apoi punerea în practică a teoriei, urcarea în arboradă de la puntea centru și de la teugă, în formație de câte patru, urcând până la gabie, apoi crucetă, zburător și rândunică. În timpul liber, atât studenții cât și echipajul au făcut excursii în Siracusa și Catania, localități apropiate de Augusta.

Acum, lucrul cel mai important legat de activitatea studenților este urcarea în arboradă, repartizarea pe vergi și repetarea salutului la intrarea în porturi:,, Ura, ura, ura”. Orice mișcare a cadeților este atent monitorizată de instructorii: maistru militar clasa a IV-a Blaj Bogdan, fruntașul Bărgăoanu Mihai, plt.adj. Nica Daniel, maistru militar clasa a III-a Heisu Mihai, caporal Simion Marian,. ,,Pe zi ce trece, aptitudinile studenților militari se transformă în deprinderi iar urcarea temătoare în arboradă, pe vergi devine tot mai rapidă. Îi văd pe tinerii cadeți cum retrăiesc împlinirile pe care le aveau în copilărie, când se ridicau pe vârfurile degețelelor și reușeau să ajungă la mașinuța sau păpușica preferată” ne-a mărturisit, ușor nostalgic, maistru militar clasa a I Ciocan Marian.

Pentru orice tânăr, decizia de a se înscrie la o academie militară nu este deloc simplă. La întrebarea adresată cadeților anului II de la bordul navei-școală ,,Mircea”, de ce au ales această profesie cu spirit cazon, am selectat câteva răspunsuri care au încântat pe deplin atât echipa de profesori aflată la bordul navei, cât și întregul echipaj.

,,Pentru că de mică iubesc marea! Sunt constănțeancă dar primii doi ani de liceu i-am făcut la Ploiești, la Colegiul Tehnic Toma N. Socolescu. Atunci când în Constanța s-a reînființat Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”, m-am transferat cu multă bucurie acasă. La terminarea celor douăsprezece clase, m-am înscris la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân”, Facultatea Inginerie Marină, programul de studii Navigație Hidrografie și Echipamente Navale. Chiar dacă sunt fată, mă simt împlinită și iubesc cariera pe care mi-am ales-o, ne-a mărturisit studenta caporal Stoian Bianca.

,,Am simțit că este cea mai bună opțiune! M-am născut în orașul Câmpulung Moldovenesc. Am urmat Colegiul Național Militar, ,,Ștefan cel Mare”. La finalul clasei a unsprezecea, conducerea colegiului, împreună cu comandantul de companie au organizat excursii de studii, la toate academiile militare din țară. Bineînțeles, am ajuns și în Constanța, la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân”. În programul vizitei am avut posibilitatea să urcăm la bordul navelor militare, din cadrul Forțelor Navale Române . Răspunsul? Iată-mă aici și nimic mai mult!” ne-a spus zâmbind studentul caporal Ostafi Andrei-Narcis.

,,Mi-au deschis ochii, ca să zic așa, marinarii militari din cadrul campaniei de promovare a Forțelor Navale care au venit la noi la liceu, în anul 2018. Am terminat Colegiul Național Militar,,Tudor Vladimirescu”de la Craiova. Eram în clasa a unsprezecea, în luna februarie, când o echipă alcătuită din tineri marinari militari au intrat în sala de festivități a liceului. Cu multe echipamente de prezentare, ne-au spus pe un ton prietenesc ce însemnă marea familie a Forțelor Navale și că la terminarea liceului ne așteaptă să optăm pentru una din instituțiile de învățământ militar de marină din Constanța. Făcând un studiu de caz, m-am lămurit că acei tineri minunați aveau dreptate și, la terminarea liceului, m-am înscris cu mult optimism la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Inginerie Marină”, ne-a mărturisit studentul caporal Ploae Hristo Alexei Ștefan.

 În aceeași notă optimistă, încheiem periplul destăinuirilor frumoșilor noștri cadeți de astăzi, ofițerii de mâine, lideri capabili să conducă subordonații pentru îndeplinirea misiunilor primite, cu un standard de pregătire și comportament, conform cerințelor NATO.

Sâmbătă dimineață, 18 iunie, nava-școală ,,Mircea” a ridicat ancora, luând cap compas spre al doilea port al marșului nostru, Genova.

Text și fotografii Nicoleta COCOȘ

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...