Menu
Statul Major al Forțelor Navale
26 iunie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Genova, orașul lui Cristofor Columb

Corespondență din Portul Genova, Italia

Sâmbătă, 18 iunie, Nava-Școală „Mircea” a ridicat ancora din portul Augusta, luând cap compas spre al doilea port al marșului nostru, Genova. Vremea a fost bună, trecerea din Marea Ionică în Marea Tireniană a fost liniștită și întregul echipaj al navei s-a simțit bine. În jurul orei 16.00 nava a traversat Strâmtoarea Messina, cunoscută în antichitate, după cum spune legenda, drept strâmtoarea Scylla și Cariddi, nume împrumutat de la cei doi monștri care ar fi devastat navigația dintre Calabria și Sicilia. Aproape de miezul nopții, pâlnia Vulcanului Stromboli, Insula Monte Cristo și Insula Elba s-au putut distinge doar la lumina stelelor.
În zilele care au urmat, până să ajungem în portul Genova, cadeții au executat program administrativ de curățenie pe navă. Imaginea superbă a velierului nostru, așa cum este cunoscută în realitate sau din fotografii, este rezultatul muncii permanente a echipajului şi a cadeților deoarece, aici munca nu se termină niciodată. Cu o zi înainte de a intra în port, echipajul și cadeții au urcat în arboradă, au desfășurat velele de la partea inferioară a arborelui trinchet și a arborelui mare. Începând cu ora 09.30 nava și-a oprit motorul principal. Această ,,constelație de inimi şi diademă de stele” ne-a purtat, timp de opt ore, doar cu velele în vânt, făcându-ne să ne întoarcem în timp şi să căutăm iscoditori, în zare, pavilioanele navelor cu pirați.
În dimineața zilei de 22 iunie, Nava-Școală „Mircea”, a intrat în portul comercial Genova. La cheu, am fost așteptați de consulul general al României de la Torino, doamna Ioana Gheorghieș.Comunitatea de români de la Genova se află în jurisdicția Consulatului General al României de la Torino. După acostare, comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, împreună cu doamna consul general au efectuat o vizită la Direcția Maritimă a Regiunii Liguria, unde au fost primiți de comandantul Direcției și al Portului Genova, contraamiralul de flotilă Sergio Liardo și de locțiitorul acestuia, comandorul Giovanni Stella. Spre seară, la bordul navei a avut loc o recepție oferită de Consulatul General al României de la Torino, unde au fost invitați reprezentanți ai autorităților civile și militare din Genova și personalități diplomatice.
În timpul liber, cadeții și echipajul navei au vizitat acvariul, Lanterna di Genova (farul Genovez), Via Garibaldi (strada palatelor, unul mai spectaculos decât altul),monumente arheologice din orașul vechi al Genovei, precum și casa în care se presupune că s-a născut Cristofor Columb.
Din frumosul port genovez Marina Genova Aeroporto, s-a dat duminică, 26 iunie, startul Festivalului „IACOBUS MARIS 21-22” pe traseul Genova (Italia), Valencia (Spania), Sevillia (Spania), Porto (Portugalia) și Vigo (Spania).
Festivalul comemorează pelerinajul Sfântului Apostol Iacob de la Jaffa (Palestina) la Santiago de Compostela (Spania), traversând Mare Nostrum, de la est la vest, apoi spre nord, spre Galicia.
Nava-Școală „Mircea” a plecat sâmbătă, 25 iunie, spre cea de-a treia escală a marșului de instrucție, portul spaniol Valencia, unde se va întâlni cu celelalte veliere care participă la Festivalul „Iacobus Maris 21-22”.
Duminică, 26 iunie, românii sărbătoresc Ziua Drapelului Național al României. Drapelul României sau pavilionul, cum este numit în limbaj marinăresc, este arborat, la catargul navelor militare, în fiecare dimineață, odată cu intonarea imnului național. Marinarii militari acordă, astfel, în poziție de drepți, respectul cuvenit simbolului care semnifică unitatea națională şi independența neamului românesc.
În această zi de sărbătoare, departe de țară, cadeții din anul al II-lea de la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” și echipajul Navei-Școală „Mircea” simt navaca fiindo parte din țara sub al cărei pavilion se află.Pe perioada escalei de la Genova, ne-au vizitat nava mii de români veniți din toate împrejurimile orașului. Mulți dintre ei sărutau cu lacrimi în ochi pavilionul și zăboveau cât puteau de mult la bordul navei școală, ,,să mai vorbească una, altacu cei de acasă”.Comandantul navei, cadeții și echipajul, simțindu-le emoțiile, le-au explicat pe îndelete, fără grabă, tot ce au vrut să știe despre venerabilul nostruvelier.

Text și fotografii: Nicoleta COCOȘ, ofițerul de relații publice al marșului

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...