Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 iulie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

,,La posturile de manevră!”

Corespondență din portul Alexandria, Egipt

,,La posturile de manevră! La posturile de manevră!” Este una dintre comenzile pe care comandantul o dă din cabina de comandă echipajului navei-școală ,,Mircea”, la intrarea sau ieșirea navei în sau din porturile de escală.

Nava-școală ,,Mircea”, însoțită de o navă a Gărzii de Coastă Egiptene și de două remorchere a acostat marți, 19 iulie, în portul Bazei Forțelor Navale din Alexandria. Situat la vărsarea brațului vestic al Deltei Nilului în Marea Mediterană, orașul Alexandria este al doilea ca mărime din Egipt și are în jur de 7 milioane de locuitori. Fondat în anul 332 Î.HR., de către Alexandru cel Mare, orașul Alexandria deținea o importantă bază navală, care avea să controleze Marea Mediterană și era dorită a fi capitala noii puteri egiptene.

Misiunea de reprezentare, ca și în celelalte porturi de escală, a demarat din prima zi de acostare. La bordul navei l-am avut oaspete pe atașatul Apărării Militar, Aero și Naval, domnul colonel dr. Cătălin Cîrlănaru, împreună cu soția.

Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă împreună cu domnul colonel-doctor Cătălin Cîrlănaru și cu întregul echipaj au efectuat vizite la nava portelicopter a Forțelor Navale din Alexandria, ENS ,,Anwar Al Sadat”, la bordul fregatei ENS ,,Port Said” și la Șantierul Naval Militar.

A doua zi a escalei a debutat cu vizitarea Academiei Navale din Alexandria de către un grup de studenți de la bordul Navei Școală ,,Mircea”, după care studenții egipteni au întors vizita cadeților noștri la frumosul velier românesc.

 Spre seară, la bordul navei, cu sprijinul ambasadorului României în Republica Arabă Egipt, excelența sa, dr. Mihai Ștefan Stuparu și al atașatului Apărării, domnul col. dr. Cătălin Cîrlănaru, a avut loc o recepție,  unde a fost invitat, comandantul Bazei Navale Alexandria, contraamiral Waleed Atya, precum și personalități diplomatice și reprezentanți ai autorităților civile și militare.

În cea de a treia zi a escalei, la inițiativa ambasadei României la Cairo, nava-școală ,,Mircea” a fost vizitată de membri ai comunității române din Egipt. Oaspeții au vizitat nava, au vorbit cu cadeții și membrii echipajului și au făcut multe fotografii.

Pe perioada escalei, echipajul navei a vizitat vestigiile arheologice din Valea Regilor, piramida în trepte de la Sakharra, precum și Muzeul de Arheologie din Cairo.

Sâmbătă, 23 iulie, Nava Școală ,,Mircea” va pleca spre cea din urmă destinație a marșului, care înseamnă ,,ACASĂ”.

Text și foto: Nicoleta COCOȘ

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...