Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 iulie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exercițiul „Breeze 22”, la final

Prin participarea fregatei „Regele Ferdinand” la exercițiul multinațional „Breeze 22”, Forțele Navale Române contribuie la consolidarea angajamentelor asumate de țara noastră ca membru al Alianței Nord Atlantice, asigurând seuritatea statelor membre pe flancul sud-estic.

În cadrul exercițiului, au fost executate scenarii fictive pentru ducerea acțiunilor în cele trei medii de luptă navale, militarii români acționând conform misiunilor primite prin punerea în aplicare a procedurilor standarde NATO.

„Executarea serialelor specifice exercițiului, precum și a celor destinate verificării nivelului de pregătire al echipajului a avut ca scop antrenarea reacției imediate într-un mod unitar cu partenerii NATO, fapt care a dus la creșterea nivelului de instruire al echipajului fregatei „Regele Ferdinand” în cadrul operațiunilor multinaționale de menținerea securității în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră”, a precizat comandantul fregatei F221, comandor George-Victor Durea.

Fregata „Regele Ferdinand” a condus pe parcursul „Breeze 22” toate serialele de apărare antiaeriană pentru două grupuri tactice navale, demonstrând abilitățile militarilor de la bord în conducerea și coordonarea atacurilor asupra țintelor aeriene simulate de două SUHOI 25 din subordinea Forțelor Aeriene Bulgare. În centrul de conducere a luptei a fost o continuă cercetare pentru identificarea celor mai bune soluții de acțiune, toate misiunile realizându-se sub provocările unor vulnerabilități pe care capabilitățile navei le au în raport cu mediul de securitate din Marea Neagră. Pentru consolidarea interoperabilității la nivel tactic s-a conturat scenariul unei lupte hibride, astfel încât să poată fi antrenat și modul de acțiune al echipajului în situația neutralizării sistemelor informaționale și a senzorilor de la bordul navelor.

Mediul informațional al exercițiului a fost limitat prin aplicarea unor politici restrictive asupra emisiilor, ceea ce a creat dificultăți operatorilor în clasificarea unor ținte aeriene ca fiind ostile. Experiența echipajului, concentrarea eforturilor asupra situației date, precum și managementul acesteia au dus la găsirea unor soluții de identificare și coordonare a atacurilor simulate asupra țintelor aeriene. Reușita militarilor români a fost apreciată atât de comanda navei, cât și de partenerii bulgari.

Antrenamentele desfășurate în mod constant la țărm și în cadrul misiunilor și exercițiilor cu aliați NATO și-au conturat importanța pentru punerea în practică în situații aproape realiste a procedurilor NATO, concretinzându-se totodată nevoia constantă de îmbunătățire a capabilităților navei, care operează alături de alte platforme navale ale aliaților Nord Atlantici. Statutul de membru NATO ne oferă garanția de securitate, dar care ne și obligă în același timp să ne dezvoltăm capabilitățile de contracarare a riscurilor și amenințărilor în deplin acord cu standardele euroatlantice.

Ceremonia de închidere a exercițiului „Breeze 22” a avut loc sâmbătă, 23 iulie, în Burgas și a reprezentat trecerea în revistă a tuturor momentelor de decizie tactică, precum și concluziile finale ca sinteză a modului de acțiune comună într-un mediu geostrategic plin de provocări. Fregata „Regele Ferdinand” a demonstrat în cadrul exercițiului un nivel de pregătire ridicat, reprezentând cu cinste și onoare Pavilionul României.

 

Corespondență transmisă de locotenent-comandor Nicoleta Coman și maistru militar principal Daniel-Andrei Pap

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...