Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 iulie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Raportăm: Misiune îndeplinită!

Nava-școală ,,Mircea” își încheie peste câteva zile cel de-al doilea marș de instrucție și reprezentare din anul 2022.

După plecarea din portul Alexandria, în timp ce nava spărgea valurile Mediteranei, sclipind sub soarele arzător al Egiptului, prin sistemul de convorbiri interioare al navei comandantul a anunțat că urmează mult așteptatul „Botez Marinăresc”. În următoarea secundă, s-a auzit un „Uraaa!” asurzitor venit din piepturile frumoșilor cadeți, dar și din partea echipajului. Ca la orice „Botez Marinăresc”, organizat pe această navă, nu a scăpat nimeni de ritual. Indiferent de vârstă și funcție, cu toții am primit botezul specific navei.

Fiind ultima săptămână din periplul nostru marinăresc, au urmat două zile de examene în care studenții au susținut colocviul de practică la disciplinele Bazele Navigației, Pregătire Marinărească, Navigație Astronomică, Cunoștințe de specialitate electromecanică și Cunoașterea navei. S-au predat lucrările de matelotaj realizate de fiecare student în parte și au fost prezentate în fața comisiei formată din căpitan Claudiu Dumitru, comandant de companie/instructor, căpitan Ionuț Cristian Scurtu și locotenent Silviu Popa, profesori la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, locotenent Ionuț Țigănuș, comandant grup 1 manevră vele, locotenent Ciprian Popa, comandant grup 2 manevră vele, aspirant Adrian Urda, comandant serviciu de luptă logistic și maistru militar principal Ionuț Comună, șeful echipajului, un vechi profesionist al bordului cu o experiență bogată.

Așa cum am prezentat în cele zece corespondențe de pe durata celui de-al doilea marș de instrucție și reprezentare din acest an, studenții au avut oportunitatea de a se deprinde cu manevrarea velelor, lucrul în arboradă, cu recunoașterea amenajărilor de navigație, a coastelor și a altor elemente de navigație.

În încheierea examenelor, comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, a concluzionat spunându-le cadeților că îi place să creadă că echipajul Navei-școală „Mircea” a plecat în marșul de instrucție cu adolescenți răsfățați și aduce acasă marinari cu sete de cunoaștere: „Am convingerea că o mare parte din tot ce ați învățat aici, la bordul Navei-școală „Mircea”, în perioada de practică, rămâne în deprinderile voastre de viitori ofițeri ai Forțelor Navale Române. Această misiune o veți avea și dumneavoastră de îndeplinit, când va fi timpul, de a lăsa mai departe generațiilor de studenți o parte din experiența voatră. Marina este în mare măsură tradiție și meșteșug, ce se deprinde cu răbdare și exercițiu!”

În perioada 6 iunie-30 iulie, nava a reprezentat cu onoare pavilionul românesc, având 182 de membri la bord, dintre care 92 studenți români din anul al II-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și opt studenți străini (un student din Marea Britanie, doi din Bulgaria, doi din Polonia și trei din Statele Unite ale Americii).

Timp de 54 de zile, faimosul nostru velier a arborat pavilionul la bastonul pupa (locul de poziționare a pavilionului în timpul staționării) în cinci porturi: Augusta (Italia), Genova (Italia), Valencia (Spania), Valletta (Malta) și Alexandria (Egipt). În cele opt săptămâni, nava a tranzitat Marea Neagră, Strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, Strâmtoarea Dardanele, Marea Egee, Marea Ionică, Marea Ligurică, Marea Balearelor și Marea Mediterană, parcurgând peste 5.000 de mile marine.

În postura de sol al României, Nava-școală „Mircea” a primit la bord personalități diplomatice românești și străine. Astfel, amintim pe ambasadorul României în Spania, Excelența Sa George Gabriel Bologan, consulul general al României din Castellon de la Plana, doamna Irina Marin, consulul general al României de la Torino, doamna Ioana Gheorghieș, ambasadorul României în Republica Arabă Egipt, Excelența Sa Mihai Stuparu, atașatul Apărării, Militar, Aero și Naval, la Cairo, colonel dr. Cătălin Cîrlănaru, precum și personalități și reprezentanți ai autorităților civile și militare. În cele cinci porturi de escală, nava a fost vizitată de un număr impresionant de localnici, dintre care și români stabiliți în orașele respective sau veniți de la sute de kilometri.

Participarea constantă a Navei-școală „Mircea” la evenimentele nautice mondiale, precum și la manifestări jubiliare ale statelor cu o bogată experiență maritimă, a consolidat an de an imaginea Forțelor Navale Române în Europa și în lume.

Pe 29 iulie, cu o zi înainte de sosirea Navei-școală „Mircea” în portul militar Constanța, românii sărbătoresc Ziua Imnului Național.

Imnul României este intonat la bordul navelor Forțelor Navale Române în fiecare dimineață, odată cu ridicarea pavilionului, simbol ce semnifică unitatea națională și independența neamului românesc. La fiecare misiune, nava-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României, este considerată pământ românesc, iar ceremonialul zilnic, așteptat de toată suflarea navei în poziție de drepți crește în semnificație, odată cu creșterea distanței față de țară. De nenumărate ori, acordurile Imnului Național au alinat, pentru o clipă, dorul de casă al militarilor și studenților aflați în misiune la bordul Navei-școală „Mircea”, departe de fruntariile țării.

În egală măsură ne cuprinde un sentiment de mândrie atunci când, pe acordurile Imnului Național, au fost recunoscute, la nivel internațional, meritele militarilor români și de pe celelalte nave militare ale Forțelor Navale Române, participante la misiuni internaționale.

Sâmbătă, 30 iulie, Nava-școală „Mircea” va acosta în portul militar Constanța și în uralele de „Bun venit!” ale celor dragi, comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, va raporta șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait: „Misiune îndeplinită!”.

Corespondență și fotografii: Ofițer de Relații Publice în Forțele Navale Române, Nicoleta-Carmen COCOȘ

 

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...