Menu
Statul Major al Forțelor Navale
30 august 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Centrul pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică al Forțelor Navale, 45 de ani de tradiție și performanță

Forțele Navale Române au marcat marți, 30 august, printr-o ceremonie militară, împlinirea a 45 de ani de la înființarea, prin dispoziţia Marelui Stat Major sub denumirea de „Oficiul de Calcul al Marinei Militare”, ca anexă a Comandamentului Marinei Militare.

Această structură a funcţionat în garnizoana Mangalia, pâna în august 1978, atunci când a fost mutată în actualul sediul, inaugurat oficial la data de 22 februarie 1979. În același an, intra în exploatare sistemul de calcul FELIX C-512, primit de la ITC București, pe care se ţinea evidenţa contabilă pentru trei unităţi şi calculul retribuţiilor pentru 30 de unităţi din Marina Militară şi 20 de unităţi militare din Dobrogea.

În anul 1981, Oficiul de Calcul al Marinei Militare s-a transformat în Centrul de Calcul Mic nr. 21 al Marinei Militare. În perioada decembrie 1986 - ianuarie 1987, s-au instalat şi testat calculatoarele FELIX C-1024 şi Independent I-102F. În anul 1999 a început realizarea reţelei private a Ministerului Apărării, proces ce a determinat implicarea activă a personalului Centrului de Calcul.

Urmare a restructurării din luna noiembrie 2003, unitatea și-a schimbat denumirea în Centrul de Informatică al Forţelor Navale. În luna iulie a anului 2005, unitatea a fost reorganizată, devenind Centrul de Informatică, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale, și având în structură Secţia Informatică şi Secţia Simulare-Evaluare. La 1 iunie 2007, cele două secţii ale Centrului de Informatică, Simulare şi Evaluare s-au separat în unităţi distincte: Centrul de Informatică şi Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare.

Activitatea desfășurată de-a lungul timpului de personalul Centrului pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică al Forțelor Navale a reprezentat un element de exploatare și de promovare a tehnologiilor informatice în sprijinul misiunii continue a Forțelor Navale, iar în prezent constituie „motorul” în acțiunile de implementare și dezvoltare a sistemelor informatice și rețelelor de calculatoare în Forțele Navale Române.

BackShare:   

Loading data ...