Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 septembrie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Dialog româno – polonez în domeniul naval

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, a primit miercuri, 21 septembrie, vizita de rămas bun a atașatului apărării din Polonia, colonelul Jerzy Jankowski.

În cadrul întâlnirii, a fost analizată situaţia cooperării bilaterale între cele două marine, atât la nivelul bunei colaborări în domeniul învățământului militar de marină, care permite participarea la activități comune de pregătire a elevilor și studenților, cât și la nivelul aspectelor referitoare la instruirea în comun, în contextul Alianței Nord-Atlantice.

Unul dintre subiectele abordate a fost participarea Forţelor Navale Poloneze la cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre, SEA SHIELD 21. Marinarii militari polonezi au participat, pentru prima dată, la acest exerciţiu cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg” şi s-au antrenat la Capu Midia cu militarii Divizionului 508 Rachete de Coastă din Mangalia, în perspectiva dotării Forţelor Navale Române cu sistemele de instalații mobile de lansare rachete antinavă, SIML.

De asemenea, a fost subliniat rolul și importanța colaborării dintre forțele navale din România și Polonia, în cadrul arhitecturii militare a sistemului de securitate, la granița estică a Uniunii Europene, pentru dezvoltarea durabilă a proiectelor cuprinse în „Inițiativa celor Trei Mări”, care reunește 12 state membre ale UE, situate între mările Adriatică, Baltică și Neagră, printre care se află și Polonia și România.

În acest context, au fost evidențiate importanța continuării cooperării dintre academiile navale ale celor două țări, prin coordonarea programelor de învățământ, prin efectuarea unor schimburi de instructori şi de studenți, precum și prin efectuarea stagiilor de practică de către cadeții şi tinerii ofiţeri de marină români și polonezi la bordul navelor militare din România și Polonia.

Contraamiralul Mihai Panait i-a mulţumit colonelului Jerzy Jankowski pentru buna cooperare dintre Forţele Navale Române şi partenerii polonezi, exprimându-şi dorinţa ca şi în viitor aceste relaţii să continue pe aceleaşi coordonate.

BackShare:   

Loading data ...