Menu
Statul Major al Forțelor Navale
28 octombrie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Omagierea locotenentului de marină Victor-Vlad Delamarina (1870-1896), în județul Timiș

Statul Major al Forțelor Navale, în colaborare cu Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” și Primăria Comunei Victor-Vlad Delamarina au organizat vineri, 28 octombrie, o ceremonie militară și religioasă, pentru omagierea personalității locotenentului Victor Vlad Delamarina, în comuna bănățeană care poartă numele ofițerului de marină.

Victor Vlad Delamarina, născut la data de 31 august 1870, în Satul-Mic, azi localitatea Victor Vlad Delamarina, județul Timiș, a fost marinar, militar, acuarelist, poet și scriitor român. Acesta s-a remarcat prin poeziile sale scrise în grai bănățean și prin picturile sale cu specific marin.

Din anul 1890, timp de doi ani, a urmat cursurile școlii militare superioare din București, iar în vara anului 1891 a participat la un marș cu Bricul „Mircea”, în Marea Neagră și Marea Egee. În luna iulie a anului 1892, a fost înaintat la gradul de sublocotenent de marină și a îndeplinit diferite funcții la Galați și la Sulina, pe nava „Bistrița”. De asemenea, în anul 1893, a participat la o misiune la bordul crucișătorului „Elisabeta”. În anul 1894, în ziarul timișorean „Dreptatea”, au apărut primele versuri și note din marșul cu bricul „Mircea”, semnate „Delamarina”. În aprilie 1895, a fost înaintat la gradul de locotenent de marină.

Bolnav de tuberculoză, și-a luat un concediu mai lung și a fost trimis de familie, pentru tratament, la sanatoriile de la Bad Wörishofen (Germania), Abbazia (Croația) și Merano (Italia). În aprilie 1896, simțindu-se tot mai slăbit, s-a întors din străinătate acasă. La 15 mai 1896, a încetat din viață la Petroasa Mare, în apropiere de Satul-Mic, la vârsta de 26 de ani, și înmormântat la Lugoj.

Foto: Gabriel Brezeanu

BackShare:   

Loading data ...