Menu
Statul Major al Forțelor Navale
9 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

146 de ani de Independență de Stat a României, marcați de marinarii Flotilei Fluviale, la Calafat

Flotila Fluvială a participat, pe data de 9 mai, în Calafat, la aniversarea a 146 de ani de la declarația Independenței de Stat a României, un moment de adâncă reflecție și de aducere-aminte a faptelor și evenimentelor din istoria trecută a țării și implicit a Europei, care au marcat evoluția acestora pe scena politică, economică și militară a lumii.

Implicarea Flotilei Fluviale în sprijinirea, organizarea și desfășurarea activităților dedicate unuia dintre cele mai de seamă evenimente din istoria poporului român are o importanță morală și spirituală deosebită, contribuind la păstrarea vie a faptelor înaintașilor noștri, în luptele care s-au purtat pe Dunăre, dar și la cultivarea tradițiilor marinărești.

Cu acest prilej, o stradă din localitatea Calafat a fost inaugurată cu numele generalului de marină Nicolae Dumitrescu Maican, ca dovadă a faptului că sacrificiul eroilor noștri nu a fost uitat, iar numele lor vor dăinui veșnic în inimile românilor și în conștiința națională românească. Panglica oficială a fost tăiată de comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, de primarul municipiului Calafat, domnul Dorel Mitulețu și de cele două urmașe ale generalului Maican, doamna Maria Mărgărita Iuca și fiica acesteia, Marie Elisabeth Ramen Balanzino.

Pentru a marca importanța zilei Independenței de Stat a României, Patronatul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Calafat a pus în scenă o secvență din război, iar de la bordul monitorului 46 „Ion C. Brătianu” a fost lansată în apele bătrânului fluviu o ancoră de flori pentru cinstirea memoriei generalului Maican. Este demnă de amintit contribuția generalului în timpul Războiului de Independență când, în fruntea bateriei „Perseverența”, a scufundat cu a 77-a salvă monitorul otoman „Podgorița”, fapt care a ușurat cucerirea Vidinului.

Prezența marinarilor de la Dunăre la evenimentele din municipiul Calafat au demonstrat încă o dată implicarea activă în viața culturală, respectul pentru educație și față de tradițiile, istoria și spiritualitatea națională. Totodată a reprezentat o ocazie potrivită pentru reamintirea faptelor de vitejie și abnegație ale marinarilor care de-a lungul anilor și-au făcut cu cinste datoria, iar când nevoile patriei au impus, au dat suprema jertfă pentru apărarea fruntariilor de apă ale țării.

BackShare:   

Loading data ...