Menu
Statul Major al Forțelor Navale
13 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Scafandrii români au participat la exercițiul multinațional KURTARAN 23

În perioada 04.05-13.05.2023 o delegație din cadrul Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime din subordinea Centrului 39 Scafandri a participat la exercițiul internațional „KURTARAN 23” organizat de Forțele Navale ale Turciei, în Marea Mediterană, în proximitatea Bazei Navale Aksaz.

Obiectivul principal al exercițiului a fost antrenarea întrunită a forțelor participante în căutarea unui submarin avariat și, ulterior, salvarea echipajului submarinului aflat în dificultate.

La activitate au participat reprezentanți din 17 țări: Africa de Sud, Algeria, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Bahrain, Bulgaria, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Malaezia, Polonia, Qatar, România, Singapore, Statele Unite ale Americii și țara gazdă, Turcia.

Forțele Navale Române au participat la acest exercițiu atât la nivel de observatori, cât și la nivel operațional. Delegația română a fost formată din doi ofițeri de stat major și o echipă de cinci scafandri de mare adâncime.

Scafandrii români au participat în echipe mixte cu scafandrii turci la operațiunile de inspecție a corpului submarinului scufundat, ventilarea acestuia pentru asigurarea aerului necesar personalului din submarin, livrarea de provizii, precum și transferul personalului în siguranță la suprafață.

În cadrul „Media Day” au fost prezent Ministrul Apărării al Republicii Turcia, șeful Statului Major al Apărării și comandanții categoriilor de forțe ale Armatei.

În încheiere, Ministrul Apărării a felicitat delegația Forțelor Navale Române pentru implicarea activă la exercițiu și, totodată, a transmis aprecierea și considerația sa către șeful Statului Major al Forțelor Navale Române.

Participarea la acest exercițiu este, pentru scafandrii noștri, o oportunitate și o experiență deosebită având în vedere complexitatea activităților, precum și asemenea un prilej foarte bun de reprezentare, având în vedere numărul semnificativ de țări participante la „KURTARAN 23”.

BackShare:   

Loading data ...