Menu
Statul Major al Forțelor Navale
15 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

103 de ani - Dublă aniversare în Forțele Navale Române

Marinarii militari sărbătoresc luni, 15 mai, împlinirea a 103 ani de tradiții militare la Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Grupul 256 Elicoptere, structuri care au fost înființate prin Înaltul Decret Regal nr. 2256 din 15 mai 1920.

Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” este structura Forțelor Navale Române care deține cea mai mare forță navală pusă în slujba apărării litoralului românesc și a intereselor naționale pe mările și oceanele lumii. Navele și aeronavele Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” au desfășurat acțiuni militare în numeroase zone maritime fierbinți din Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Roșie, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian, iar marinarii militari de la bordul acestora au înscris în paginile istoriei României o serie lungă de realizări, multe dintre acestea fiind îndeplinite pentru prima dată.

Astăzi, Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” are în compunere fregatele „Mărășești”, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” și Grupul 256 Elicoptere. Fregata „Mărășești” continuă tradițiile fostului distrugător „Mărășești”, care a intrat în dotarea Marinei Regale Române, la data de 1 iulie 1920, împreună și cu distrugătorul „Mărăști”, iar fregatele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” continuă tradițiile fostelor distrugătoare care au purtat același nume și au intrat în serviciu la data de 7 septembrie 1930. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Escadrila de Distrugătoare era cunoscută sub denumirea de „Careul de Ași al Marinei Regale”. Cele patru distrugătoare au fost utilizate până în luna aprilie 1961, când au ieșit din serviciu. Actuala fregată „Mărășești” este cea mai mare navă de război construită în România și a fost lansată la apă la data de 2 august 1985, iar fregatele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” au intrat în dotarea Forțelor Navale Române în perioada 2004-2005.

De la înființarea Flotilei 56 Fregate, la data de 1 mai 2006, până în prezent, principalele obiective au fost de executare a misiunilor de asigurare a securității NATO și UE pe flancul sud-estic.

Grupul 256 Elicoptere duce mai departe tradițiile Escadrilei de Hidroplane, care a fost înființată la data de 15 mai 1920 și a reprezentat primul nucleu operativ al hidroaviației românești, alcătuit din hidroavioane „Hansa Brandenburg W12” și „UTZI”. În acea perioadă de pionierat a activității de hidroaviație, hidroavioanele erau utilizate pentru cercetarea structurii litoralului maritim și a direcției curenților marini. Cinci ani mai târziu, cu prilejul Zilei Marinei Române, în luna august 1925, a fost executat primul zbor cu un hidroavion românesc. Aparatul de zbor a fost proiectat de inginerul Radu Stoika și a fost construit în atelierele Societății de Transport din Constanța. În perioada 1920-1960, Escadrila de Hidroplane a fost dezvoltată, consolidată și reorganizată de mai multe ori, purtând diferite denumiri. Apogeul hidroaviației românești a fost atins în perioada celui de Al Doilea Război Mondial, dar după anul 1944 misiunile hidroaviației s-au redus și această structură a fost diminuată, treptat, până când a fost desființată în luna aprilie 1960. După patru decenii și jumătate, în anul 2006, a fost înființat Grupul 256 Elicoptere, alcătuit din trei aparate de zbor IAR-330 Puma Naval, fiind subordonat Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”.

În anul 2020, Flotilei 56 Fregate i s-a acordat titlul onorific „Contraamiral Horia Macellariu” iar în cadrul manifestărilor prilejuite cu ocazia Zilei Marinei din 15 august 2021, președintele României a acordat Drapelul de Luptă acestei structuri militare.

Cu prilejul împlinirii a 103 de ani de frumoase și bogate tradiții, șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, transmite întregului personal care își desfășoară activitatea profesională în Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Grupul 256 Elicoptere, precum și personalului militar, în activitate, în rezervă sau în retragere, care a contribuit, de-a lungul timpului, la îndeplinirea obiectivelor acestor două structuri, multă sănătate, putere de muncă și tradiționala urare marinărească „Bun cart înainte!”

„La mulți ani!”

BackShare:   

Loading data ...