Menu
Statul Major al Forțelor Navale
16 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Nava-școală „Mircea” – 84 de ani

La 84 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, nava-școală „Mircea” este astăzi reperul formării ofițerilor și maiștrilor militari din Forțele Navale Române. La aniversarea a opt decenii de activitate, nava a fost desemnată „Ambasador Onorific pe mările și oceanele lumii”, iar din anul 2022 velierul este „Ambasador al României sustenabile”. Sunt titluri pe care le merită pe deplin, sunt distincții care, chiar dacă sunt onorifice, validează locul și rolul pe care velierul și le-a câștigat în decursul activității și al misiunilor îndeplinite cu succes.

Nava-școală „Mircea” este nucleul carierei fiecăruia dintre noi, cei care servim în Forțele Navale Române. La bordul venerabilului „Mircea”, fiecare cadet descifrează în primii ani de studiu primele taine ale marinăriei. Simbol al Marinei Militare Române, „Mircea” este locul unde toate cunoștințele  teoretice sunt puse în practică și unde provocările se transformă în oportunități de a performa. Pe puntea bătrânului „Mircea” fiecare student sau elev învață ce înseamnă munca în echipă, cunoaște adevăratul sens al cuvântului „camarad”, își șlefuiește personalitatea și pune cele dintâi baze ale carierei pe care o va urma. Succesul fiecărei misiuni executate în prezent de navele militare din dotarea Forțelor Navale Române se datorează, în mare parte, acestui bătrân velier, pe puntea căruia s-au format echipajele care reprezintă cu cinste România la nivel internațional. Odată ce ai înfruntat apele învolburate ale mărilor sau ai admirat nesfârșita întindere a mărilor și oceanelor de la borul navei-școală „Mircea”, nicio misiune nu poate fi imposibilă.

 

Este important pentru noi toți să conștientizăm ce șansă extraordinară avem să beneficiem de instruirea la bordul unui velier, care, pentru alte țări, reprezintă fie istorie, fie un vis. Dotările moderne le găsim, pe puntea de comandă a lui „Mircea” alături de aparatura tradițională, specifică unui velier. Știm cu toții că studenți din țări, precum Germania, Polonia, Spania se pregătesc alături de tinerii noștri în marșurile de instrucție la bordul lui „Mircea”, ceea ce ne confirmă că școala românească de marinărie este apreciată la nivel internațional.

Este de datoria noastră ca, an de an, să dăm valoare acestui simbol al Marinei Militare Române prin misiunile pe care le executăm la bordul său. Este, însă, de datoria noastră și să transmitem generațiilor viitoare mândria de a fi cadet la bordul lui „Mircea” și responsabilitatea de a deveni profesioniștii de mâine ai Forțelor Navale Române.

La mulți ani, nava-școală „Mircea”! La mulți ani, echipajului acestei nave! Bun cart înainte!

BackShare:   

Loading data ...