Menu
Statul Major al Forțelor Navale
11 septembrie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Fregata „Regina Maria”, escală în portul militar Souda din Insula Creta

Corespondență din Souda Bay, Insula Creta

Luni, 11 septembrie 2023

Vineri, 8 septembrie, fregata „Regina Maria” (F-222) a plecat din portul militar Constanța, pentru a participa, în perioada 8 septembrie – 11 octombrie, la Operația NATO, „Sea Guardian”, în Marea Mediterană. Nava militară a Forțelor Navale Române, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari și comandată de comandorul Mitel Alexandru, a tranzitat Marea Neagră, Strâmtoarea Istanbul, Marea Marmara, Strâmtoarea Canakkale, Marea Egee și Marea Mediterană, pentru a acosta în primul port al misiunii, Souda Bay din Grecia.

În cele două zile, la bordul navei au avut loc exercițiile aprobate în planul de acțiune pentru misiune, printre care cele de abandon și de vitalitate a navei, precum și antrenamente specifice stărilor de pregătire pentru luptă. Condițiile meteorologice ne-au permis, la trecerea printre cele două strâmtori, să ne bucurăm de priveliștea celor două continente, Asia și Europa, și, totodată, echipajul a admirat somptuozitatea podurilor care unesc cele două continente.

În timpul participării la Operația „Sea Guardian”, fregata „Regina Maria” se va afla sub comanda operațională națională a Comandamentului Forțelor Întrunite, iar controlul operațional va fi efectuat de către Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

„Sea Guardian” este o operație de securitate maritimă, lansată la Summit-ul NATO de la Varşovia din iulie 2016, și a succedat operației „Active Endeavour”. Operația are rolul de a combate terorismul pe mare și de a contribui la consolidarea capacităţii de securitate maritimă. De asemenea, operația NATO implică misiuni pentru asigurarea libertăţii de navigaţie, printre care combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și protecţia infrastructurilor critice. Astfel, NATO contribuie la menţinerea unui mediu maritim sigur în zona de responsabilitate.

Fregata „Regina Maria” (F-222) a acostat duminică, 10 septembrie, în portul Souda Bay din Insula Creta, care ne-a întâmpinat ca pe un vechi camarad, în vederea refacerii capacității de luptă și instruirii specifice participării la Operația „Sea Guardian”.

Doar cu câteva luni în urmă, fregata „Regele Ferdinand” (F-221) a acostat tot în acest port, în vederea participării alături de partenerii din Uniunea Europeană la Operația EUNAVFOR MED IRINI.

 

Corespondență transmisă de Nicoleta-Carmen Cocoș și maistru militar principal Mihai Toader

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...