Menu
Statul Major al Forțelor Navale
2 octombrie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Fregata „Regina Maria” participă la Operația NATO „Sea Guardian” 2023

Pe 10 septembrie, fregata „Regina Maria” (F222) a acostat în dana K-12 a „Souda Naval Base” din Grecia.

Imediat după sosire, echipajul a trecut la refacerea capacității de luptă a navei. În același timp, echipa de comandă și cea specializată în controlul navelor civile suspecte (boarding) au început instruirea teoretică și practică în cadrul Centrului Maritim de Pregătire pentru Operaţii de Interdicţie Maritimă NMIOTC (Maritime Interdiction Operation Training Centre), sub coordonarea specialiștilor din cadrul Alianței Nord Atlantice, experimentați în teatre de operaţii maritime.

Cursul de pregătire în domeniul Interdicției Maritime (NMIOTC) s-a desfășurat în sistem intensiv. Instructorii NATO, inclusiv din România, le-au împărtășit celor care urmează să intre în contact direct cu navele suspecte o mulțime de noțiuni teoretice utile, explicate și exemplificate apoi în modulul de practică.

Pe toată perioada destinată pregătirii, echipa de comandă s-a antrenat pentru a aplica întocmai procedurile, pentru a lua cele mai bune decizii la identificarea navelor ostile față de cele cooperante și pentru mobilizarea echipei de boarding pentru controlul acestora.

Fiecare zi de antrenamente în cadrul centrului NMIOTC i-a responsabilizat pe cursanții de la bordul fregatei „Regina Maria”, fapt care a avut un aport important în creșterea încrederii, precum și a capacității de coordonare și implicare în situația unei misiuni reale.

După o săptămână de pregătire, cursanții au susținut testele finale și au fost puse la punct ultimele detalii importante înaintea participării la operaţia NATO „Sea Guardian” 2023.

La bordul navei special destinate ca poligon de antrenament, echipele de boarding și alte echipe specializate în controlul navelor civile s-au antrenat în spaţii înguste, au executat exerciții tactice în diferite situații cum ar fi, de exemplu, modul de reacție la inundarea unui compartiment și aplicarea procedurii de salvare de ostatici, finalizând prin exersarea procedurilor de scotocire a unei nave presupus ostile.

Vineri, 15 septembrie, organizatorii cursului au înmânat cursanților români diplomele de absolvire, felicitându-i pentru nivelul ridicat de pregătire profesională și pentru tenacitatea de care au dat dovadă atât pe durata modulului teoretic, precum și a celui de practică.

La final de săptămână, pe 16 septembrie, fregata „Regina Maria” a ridicat ancora și a pornit spre zona de responsabilitate, în bazinul Estic al Mării Mediterane, unde s-a alăturat grupării de nave participante la operația NATO, „Sea Guardian”. Alături de nava românească, din grupare mai fac parte nava comandant HS „Navarinon” (F461), aparținând Forţelor Navale Elene și nava ITS „Carlo Marcottini” (F592), aparținând Forţelor Navale Italiene. Comandantul grupării de nave participante la operația „ Sea Guardian” (OSG) este comandorul Ioannis RETSAS (Forţele Navale Elene).

 

Corespondență transmisă de Nicoleta-Carmen COCOȘ
Fotografii: M.m.pr. Mihai TOADER și Nicoleta-Carmen COCOȘ

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...