Menu
Statul Major al Forțelor Navale
2 octombrie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Fregata „Regina Maria”, prima etapă de patrulare în cadrul Operației NATO „Sea Guardian”

În perioada 16-25 septembrie, fregata „Regina Maria” (F222), cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, a efectuat prima etapă de patrulare la cea de-a cincea participare, a Forțelor Navale Române, în bazinul Estic al Mării Mediterane, la Operația NATO „Sea Guardian”. Anul acesta, nava românească participă alături de navele din gruparea navală TG 440.03, HS „Navarinon” (F461), nava comandant aparținând Forţelor Navale Elene, nava ITS „Carlo Marcottini” (F592), aparținând Forţelor Navale Italiene și având în sprijin submarinele Preveze, aparținând Forțelor Navale Turcești și Okeanos, aparținând Forţelor Navale Elene. De asemenea, alături de capabilitățile menționate, la operațiune participă și aeronave de patrulare maritimă aparținând forțelor NATO care contribuie constant la efortul comun de consolidare a securității maritime din zona de operații a Mării Mediterane.

În cele nouă zile, militarii români au pus în practică tot ce au învățat, în decursul anilor, la misiunile internaționale, unde au participat alături de parteneri NATO și UE. Ceas de ceas, experiența și-a spus cuvântul. În raioanele maritime repartizate de către comanda grupării navale, fregata „Regina Maria”(F222) a parcurs un număr de peste 2.000 de mile marine, a interogat nave comerciale și a transmis mesaje de securitate maritimă privind importanța Operației „Sea Guardian” în zona de operații. Pentru că niciodată nu puteam şti dacă sau când se va transforma o vizită paşnică la bordul unei nave comerciale din partea noastră într-o situație nedorită, generat de echipajele cu intenţii doar aparent de colaborare, pe timpul misiunii au fost planificate antrenamente de tragere cu armamentul de infanterie din dotare, în special destinate echipelor care execută inspecţia la bordul navelor (boarding).  Astfel, la bordul navei s-au executat exerciții de vitalitate, de abandon, de boarding pregătitoare unor eventuale vizite sau inspecții la bordul navelor comerciale și de creștere graduală a stării de pregătire pentru luptă. Căpitanul Andrei Andrieș: Mă aflu la prima experiență în acest rol. Pe timpul desfășurării operației «Sea Guardian» îndeplinesc și atribuțiile funcției de comandant grupă de boarding. Grupa de boarding este formată din militari, fiecare având atribuții foarte bine delimitate, care asigură reușita misiunilor pentru care am fost antrenați și pregătiți. Acționăm sub sloganul, «Toți pentru unul și unul pentru toți!» – Ne pregătim permanent, atât la bordul navei, cât și la cursurile organizate în cadrul Centrului Maritim de Pregătire pentru Operaţii de Interdicţie Maritimă NMIOTC (Maritime Interdiction Operation Training Centre). Acest lucru presupune pe lângă antrenamentele pentru condiția fizică și cele specifice de abordare a navelor comerciale din aria de interes, precum și antrenamente de autoapărare. La ordin, suntem în permanență pregătiți să coborâm ambarcațiunea (RHIB), pentru a ne deplasa către navele suspecte. Viața fiecăruia dintre noi depinde de întreaga echipă. De aceea suntem antrenați să fim fermi în toate acțiunile, să fim atenți la detalii, pentru a nu ezita în momente critice.”

Echipajul navei, al cărui comandant este comandorul Mitel Alexandru, nu se simte copleșit de importanța misiunii. Nava și echipajului formează un tot unitar și conlucrează la bunul mers al tuturor acțiunilor. Fiecare membru este implicat în activitățile navei și fiecare își are propriul rol la cerințele misiunii. Mulţi dintre membrii echipajului s-au aflat la prima misiune, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care entuziasmul a suplinit de multe ori lipsa de experienţă. În ansamblu, fiecare a dorit să confirme încrederea cu care a fost învestit de către comandantul navei și echipaj, pentru a-și dobândi statutul de militar hrănit din experienţa teatrului de operaţii.

Figuri noi, pe maiștrii militari cls. a V-a Bianca Căldare și Silviu Păun, i-am găsit la datorie, alături de echipaj, acolo unde au fost repartizați, după absolvirea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, în luna august.

„Sunt M.m V  Bianca Căldare, am terminat anul acesta studiile la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu», promoția «General Constantin Cristescu 100». Sunt șefa de promoție la specialitatea «Timonerie și tehnică de navigație». După terminarea celor doi ani de studii am ales să fiu repartizată la fregata «Regina Maria», în cadrul Grupului de Luptă Navigație și Observare. Din prima zi de muncă, echipajul navei m-a întâmpinat cu multă căldură, sfătuindu-mă să îmi înving temerile începătorului, să pășesc cu încredere pe puntea navei și să mă integrez din marea familie a fregatei «Regina Maria». De la preluarea funcției, specialiștii militari cu mai multă experiență, de la navă, s-au preocupat să mă învețe tot ce am nevoie să știu pentru a-mi îndeplini atribuțiile. Chiar dacă sunt abia la început de drum, consider că seriozitatea și profesionalismul mă caracterizează și am convingerea că voi face o treabă foarte bună în calitate de maistru militar de marină. Din data de 08 septembrie particip la prima misiune din cariera mea militară Operația NATO «Sea Guardian» 23”. Rolul meu la această misiune este în cadrul Grupului de luptă Navigație și Observare. Alături de ceilalți membri ai echipajului mă pregătesc permanent și sunt atentă la tot ce se desfășoară pe navă, fiindcă astfel pot învăța mai mult și mai repede. Pe scurt, este pentru mine o mare mândrie să fac parte din echipajul extins la Flotilei 56 Fregate și sper să fiu cooptată pentru cât mai multe misiuni”.

Șef de promoție al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în promoția 2023, m.m. V Silviu Păun împărtășește trăiri similare cu ale colegei sale.  „Precum colega mea M.m. V  Bianca Căldare sunt absolvent al promoției de anul acesta a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu», la specialitatea Radiolocație Navală. Pentru că am fost șef de promoție, am avut întâietate în alegerea funcției pe care vreau să fiu repartizat. Cum încă din timpul școlii mă vedeam la bordul unei fregate, alegerea a venit aproape de la sine: Flotila 56 Fregate, fregata «Regina Maria». Știam deja că la bordul navei există un echipaj format din militari de excepție, majoritate șefi de promoție, iar primirea pe care mi-au făcut-o a fost foarte călduroasă. Noi, cei mai tineri, avem ocazia aici să ne găsim mentori, cadre militare cu experiență vastă, de la care să «furăm meserie».  În perioada 08 septembrie - 11 octombrie, fregata „Regina Maria se află la operația NATO «Sea Guardian», în Marea Mediterană, iar eu sunt mândru să fiu parte din echipa care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului de luptă 1 Operații, la consola radarului. Cu ajutorul d-lui M.m. pr. Teodor Ciobanu, marinar militar cu multă experiență, reușesc să pun în practică o parte destul de semnificativă a cunoștințelor acumulate în școală”.

 

Serviciul Logistic al navei reprezintă întotdeauna un element cheie, fără de care probabil nimic nu ar decurge cum trebuie. Echipa de bucătari, în frunte cu cap.II Eugen Lupu are datoria de a hrăni zilnic 240 de suflete. De la ora 04.00 dimineața, până aproape de miezul nopții, bucătarii și ospătarii robotesc, la propriu, pentru a asigura hrana echipajului și pentru ca militarii să fie satisfăcuți de calitatea mâncării.

Pentru militarii din cartul de noapte, activitatea intensă a două nave într-o arie restrânsă devine suspectă. Se verifică şi se reverifică înformaţiile apărute pe radar. După obţinerea aprobărilor pentru interogarea radio, se aplică întocmai procedurile învăţate pe timpul numeroaselor antrenamente desfăşurate în ţară. La bordul fregatei „Regina Maria”, în Marea Mediterană, veghea şi marşul au fost continue. Schimbările nu au surprins pe nimeni, iar fiecare marinar a stat cu simţurile ascuţite chiar şi atunci când nu era cart.

Duminică, 24 septembrie, gruparea navală TG 440.03, din care face parte și fregata „Regina Maria”, a avut planificată o interacțiune cu fregata ENS BERNEES (FF1003) din cadrul Forțelor Navale ale Egiptului. Pe timpul activităților, navele au desfășurat exerciții de inspecții la bordul navei, manevre și evoluții navale, secvențe de comunicații, de acordare a primului ajutor pe mare, de interdicție maritimă, secvențe de luptă antisubmarin, de luptă la suprafață și de apărare antiaeriană.

În perioada 25-26 septembrie, gruparea navală a avut programată o escală în portul egiptean Alexandria. În cele două zile de escală, echipajul fregatei „Regina Maria” (F222) a fost angrenat într-o serie de activități de reprezentare, atât a Operației NATO „Sea Guardian” cât și a Forțelor Navale Române.

Începând cu data de 27 septembrie, gruparea navală din care face parte și fregata „Regina Maria” a intrat în a doua etapă de patrulare în zona de operații, conform planificării Comandamentului Maritim Aliat HQ MARCOM.

 

Material realizat de Nicoleta-Carmen Cocoș
Fotografii M.m.pr. Mihai TOADER și Nicoleta-Carmen Cocoș

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...