Menu
Statul Major al Forțelor Navale
2 octombrie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Escala fregatei „Regina Maria” în portul Alexandria

În perioada 25-26 septembrie, gruparea navală a Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, din care face parte și fregata „Regina Maria” (F222), a efectuat o escală în portul Alexandria. În cele două zile, echipajul fregatei „Regina Maria” (F222) a fost angrenat într-o serie de activități de reprezentare, atât a Operației NATO „Sea Gurdian” cât și a Forțelor Navale Române.

Duminică, 24 septembrie, gruparea navală condusă de MARCOM a desfășurat exerciții în comun cu fregata ENS „Bernees” (F1003) aparținând Forțelor Navale ale Egiptului. Pe timpul activităților, navele au desfășurat exerciții de inspecții la bordul navelor, manevre și evoluții navale, secvențe de comunicații, de acordare a primului ajutor pe mare, secvențe de luptă la suprafață și de apărare antiaeriană.

Situat la vărsarea brațului vestic al Deltei Nilului în Marea Mediterană, orașul Alexandria este al doilea ca mărime din Egipt și are în jur de 4,5 milioane de locuitori. Fondat în anul 332 î.Hr. de către Alexandru cel Mare, orașul Alexandria se dorea a fi considerat capitala noii puteri egiptene; în acest sens aici a fost construită o importantă bază navală, care avea să consolideze serios poziția Egiptului la  Marea Mediterană.

La sosirea în portul egiptean, gruparea navală din cadrul Operației NATO „Sea Guardian” a fost întâmpinată de reprezentanți din Baza Navală din Alexandria, urmând ca, după acostare, o delegație compusă din comandantul grupării și din comandanții de nave să fie primită de Șeful Statului Major al Forțelor Navale Egiptene și de comandantul Bazei Navale din Alexandria. Pentru reciprocitate și ca un semnal de considerație, spre seară, la bordul navei care conduce gruparea a fost organizată o recepție oferită de comandorul Ioannis Retsas, în calitate de comandant al grupării maritime NATO pentru operația „Sea Guardian”.

De asemenea, odată cu acostarea navei românești în baza navală din Alexandria, unul dintre primii oaspeți de la bord a fost atașatul român al Apărării, Militar, Aero și Naval, colonelul Cătălin Cîrlănaru. Tot în prima zi, pe 25 septembrie, fregata „Regina Maria” a găzduit „Ziua Porților Deschise”, special pentru comunitatea românilor din Egipt. Timp de patru ore, oaspeții au avut posibilitatea de a păși, din nou, pe teritoriu românesc, vizitând nava și interacționând cu membrii echipajului.

Cea de-a doua zi a escalei egiptene i-a implicat pe comandanții navelor din grupare într-o acțiune solemnă, aceea de depunere de coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. O delegație de la fregata „Regina Maria”, condusă de comandantul navei, comandorul Mitel ALEXANDRU, a răspuns invitației Patriarhului Theodor al II-lea al Alexandriei și a vizitat Patriarhia Creștin-Ortodoxă și biserica Sf. Sava. Spre seară, la bordul navei românești a urcat un alt oaspete important, însărcinatul român cu afacerile în Egipt, Adrian Găman.

Atunci când nu se află angrenați în activități specifice misiunii, militarii de la bordul fregatei folosesc timpul liber avut la dispoziție pentru a explora particularitățile culturale ale orașelor port în care nava acostează.  De această dată, marinarii militari români au vizitat vestigiile arheologice din Valea Regilor, piramida în trepte de la Sakharra, precum și Muzeul de Arheologie din Cairo.

Miercuri, 27 septembrie, gruparea navală a intrat în cea de-a doua etapă de patrulare din cadrul operației NATO „Sea Guardian” 23, conform planificării Comandamentului Maritim Aliat MARCOM.

 

Corespondență transmisă de Nicoleta-Carmen COCOȘ
Fotografii: M.m.pr. Mihai TOADER și Nicoleta-Carmen COCOȘ

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...