Menu
Statul Major al Forțelor Navale
15 noiembrie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Forțele Navale Române au marcat 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România

La data de 14 noiembrie 1878, Dobrogea a intrat oficial în componența statului român modern după un parcurs al unei istorii marcate de multiple conflicte armate. Teritoriul de astăzi al Dobrogei mai poartă amprenta armatelor invadatoare, precum cea persană, romană și otomană, iar istoria militară a acestui ținut este dovada că Dobrogea a rezistat în pofida tuturor celor care și-au dorit-o, atât pentru poziția geostrategică, precum și pentru resursele sale.

În urma războiului ruso-turc dintre anii 1877-1878, ținutul Dobrogei a revenit la Patria-Mamă, importanța anului 1878 fiind dată de recunoașterea României ca stat național unitar de către puterile din Europa, element care a reprezentat, în același timp, și temelia fondării statului modern român.

Pentru noi, Marina Militară, acest ținut autentic românesc reprezintă astăzi și fundamentul muncii noastre, iar cu recunoștință față de înaintașii noștri, asigurăm de pe mare, fluviu și uscat securitatea în regiune.

Cu ocazia celebrării a 145 de ani de la momentul revenirii ținutului Dobrogei la România, marți, 14 noiembrie, militarii din Forțele Navale au participat, alături de oficialitățile locale și județene, la ceremoniile militare și religioase organizate, cu acest prilej, la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență din Parcul „Regina Maria” (Casa de Cultură) din Constanța și la Monumentul Independenței din Municipiul Tulcea.

La Constanța, ceremonia de comemorare a eroilor Războiului de Independență s-a încheiat cu o defilare a trupelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

BackShare:   

Loading data ...