Menu
Statul Major al Forțelor Navale
19 iulie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exerciţiu de gunnex, în cadrul BREEZE 18

20 iulie, Marea Neagră

 

Premieră pe timpul exercițiului BREEZE 18

 

La această oră, exercițiul BREEZE 18, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei, se apropie de final. Ultimele trei zile au adus misiuni din ce în ce mai complexe și mai solicitante pentru echipaje. Astfel, echipajul fregatei Regele Ferdinand și-a continuat și misiunile de evaluare, desfășurate pe parcursul unor seriale ale exercițiilor integrate în BREEZE 18, și a unor seriale suplimentare introduse de specialiștii CISE și CFÎ.

Misiunile au fost complexe, s-au succedat cu rapiditate și au avut de regulă o durată mare de desfășurare. Dincolo de misiunile de interdicție maritimă, desfășurate împreună cu navele grupării permanente NATO, SNMG-2, de cele de luptă în toate mediile, cele mai spectaculoase misiuni executate de nava românească au fost respingerea aviației și tragerea cu tunul de 76 mm, exercițiul de boarding desfășurat pe o mare agitată, la bordul tancului petrolier Marne (A 630), salutul adresat oficialităților bulgare ambarcate pe fregata Drazki (41), dar și exercițiile de căutare a submarinului. A fost o stare de alarmă de luptă în cea mai mare parte a timpului, specialiștii evaluatori de la CISE și CFÎ, inserând numeroase secvențe în cadrul scenariilor, prin care au vrut să verifice modul în care echipajul cunoaște procedurile și le aplică în diferite situații.

Fregata Regele Ferdinand a executat și o misiune în premieră pentru o navă a Forțelor Navale Române, realimentarea pe mare cu combustibil de aviație. Nava de reaprovizionare a fost tancul francez Marne (A 630), iar manevra a fost realizată la finalul realimentării pe mare, executată de la același tanc, o altă misiune realizată în premieră în Marea Neagră de către fregata Regele Ferdinand; aceasta a fost a doua reaprovizionare pe mare – în Marea Neagră - pentru o navă a Forțelor Navale, deschizătoare de drum fiind fregata Regina Maria (F222), care, în iunie 2006, pe timpul exercițiului Cooperative Mako a realizat o realimentare pe mare de la tancul german FGS Rhoen (A 1443), misiune prezentată în revista Marina Română, nr. 4 (113) din 2006. Realizarea realimentării pe mare a demonstrat încă o dată profesionalismul echipajului fregatei Regele Ferdinand (F221) în care experiența se îmbină în mod plăcut cu entuziasmul tinereții.

Și pentru că astăzi este Ziua Aviației, marinarii de la bordul fregatei nu i-au uitat pe colegii lor aviatori, aflați acum parte dintre ei la bordul navei, cărora le-au mulțumit pentru sprijinul constant pe care îl primesc de la aceștia în timpul misiunilor executate – mai ales că elicopterul face parte din organica navei la orice misiune desfășurată de fregată -, cărora le-au adresat felicitări pentru modul în care își îndeplinesc misiunile, urându-le sănătate, ca Sfântul Ilie, ocrotitorul Aviației, să-i protejeze și să-i ajute să aibă cât mai multe misiuni reușite, La mulți ani și „Cer Senin!” Întâmplarea a făcut ca elicopterul Puma Naval, ambarcat la bordul fregatei să fie integrat în scenariul exercițiului BREEZE 18, cu o misiune de zbor de noapte chiar pe 20 iulie, o misiune pe care piloții și tehnicienii români au îndeplinit-o cu succes.

Chiar dacă nu au mai rămas multe ore din cadrul exercițiului BREEZE 18, ritmul a rămas la fel de alert, serialele planificate trecând echipajul prin toate stările de pregătire și prin lupta în toate mediile. BREEZE 18 a fost primul exercițiu naval, cu participarea unei grupări NATO, desfășurat după Summitul NATO de la Bruxelles, iar BRAVO ZULU, primit de fregata Regele Ferdinand de la fregata bulgărească Drazki (41), la finalul serialului de SAIL PASS, reprezintă o încununare a efortului fiecărui membru al echipajului în această săptămână.

Astăzi a fost și ultima zi de evaluare a fregatei Regele Ferdinand de către echipa complexă de la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale și Comandamentul Forțelor Întrunite, pentru participarea la operația SEA GUARDIAN din toamna acestui an, iar concluziile parțiale prezentate în cadrul briefingurilor de informare sunt pozitive.

Pentru fregata Regele Ferdinand și dragorul maritim Lt. Lupu Dinescu, misiunea pe mare nu se încheie odată cu exercițiul BREEZE 18; cele două nave vor continua să reprezinte Forțele Navale Române în cadrul grupărilor SNMG-2 și respectiv SNMCMG-2, ca parte a contribuției României la întărirea măsurilor de asigurare a apărării colective a Alianței, în deplină concordanță cu angajamentele internaționale pe care țara noastră și le-a asumat.

 

Căpitan-comandor Mihai EGOROV

 

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...