Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 iulie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Ziua Imnului Național sărbătorită la bordul Fregatei „Regele Ferdinand”

Simțind românește, de Ziua Imnului Național

 

Ziua Imnului Național a găsit Fregata Regele Ferdinand în portul Samsun din Turcia, ultima escală a navei din acestă misiune desfășurată de navele grupării navale NATO SNMG-2, pe timpul prezenței acesteia în Marea Neagră.

Adresându-se echipajului, comandantul fregatei, comandorul Ioan Marian, a amintit despre istoricul imnului național și a subliniat importanța acestor simboluri, reprezentate de drapel și imn, pentru identitatea unei națiuni. Departe de casă, echipajul de pe Fregata Regele Ferdinand a ascultat Imnul Național al României, precedat de imnul țării portului gazdă, Turcia, ocazie cu care și civilii aflați pe dana portului s-au oprit din desfășurarea activităților.

Un moment de reculegere, ținut în memoria tuturor celor care și-au pierdut viața pentru apărarea idealurilor și simbolurilor naționale, a completat ceremonialul desfășurat la bordul fregatei.

În semn de apreciere a eforturilor depuse de Forțele Navale Române, prin Fregata Regele Ferdinand la misiunile desfășurate de navele grupării permanente NATO SNMG-2, pentru asigurarea securității flancului estic al Alianței, aici în Marea Neagră (și ca o mică paranteză, trebuie menționat faptul că și pe timpul misiunilor de supraveghere a traficului maritim desfășurate între Odessa și Samsun, fregata a fost survolată de avioane de luptă ale Federației Ruse, iar o navă de cercetare rusească ne-a urmat îndeaproape), și poate în semn de apreciere a simbolurilor naționale, comanda grupării navale NATO SNMG-2 și comandanții navelor din grupare (fregata olandeză De Ruyter și fregata turcă Fatih) au vizitat Fregata Regele Ferdinand în portul Samsun. Oficialii SNMG-2 au apreciat implicarea echipajului și profesionalismul acestuia în rezolvarea tuturor misiunilor, planificate sau apărute ulterior, deși tehnica nu este la cel mai înalt nivel.

Peste numai câteva ore, Fregata Regele Ferdinand va părăsi portul Samsun, urmând ca până la întoarcerea în portul Constanța să desfășoare alte misiuni în Marea Neagră alături de SNMG-2. Și, poate, în „anul marinei”, Fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria vor intra în atât de așteptatul program de modernizare pentru a adapta aceste capabilități ale Forțelor Navale Române și ale României la nivelul tehnologiei actuale, în vederea asigurării prezenței și a vizibilității în misiuni alături de aliați, acolo unde interesele țării o cer.

La mulți de Ziua Imnului Național tuturor celor care simt românește și vibrează la aceste simboluri așa cum o fac marinarii militari.

 

Căpitan-comandor Mihai EGOROV

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...